„A diktatúra csíráit ma is látjuk magunk körül”

Karel Čapek A fehér kór című drámáját mutatja be március 4-én a Budaörsi Latinovits Színház, Frigyesi András rendezésében.

„Karel Čapek, a XX. század cseh irodalmi óriásainak egyike, feltehetően a hitlerájra gondolt, amikor megírta A fehér kór című darabját. A műben egy meg nem nevezett közép-európai országot ismeretlen eredetű, ám annál gyilkosabb járvány tizedeli. Majd felbukkan egy naiv, ám annál eltökéltebb orvos a hírrel, hogy ő megtalálta a kór ellenszerét. Csakhogy nem hajlandó a receptet közkinccsé tenni, amíg a haza és a többi hazák felelős vezetői meg nem fogadják, hogy felhagynak minden háborúval” – olvasható az előadás színlapján.

img_7229_k.jpgA fehér kór (fotók: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

A készülő előadás különlegessége, hogy Čapek darabjában a Tábornagy szerepét férfiről írta át nőre, Iván Ildikóra, az előadás rendezője, Frigyesi András és a dramaturg, Kovács Kristóf. Iván Ildikó operaénekes, de közel harminc prózai szerep áll már mögötte, és Frigyesi Andrással is már többször dolgozott együtt.

Iván Ildikó a 7óra7-nek adott interjújában arról beszélt, először meglepődött, hogy rá gondoltak a diktátor alakja kapcsán, de nagyon megszerette a karaktert. Főként azért, mert szélsőségeket kell bejárni, és a szélsőségek közötti utakat is. Tábornagyként meg kell mutatnia a szuperkemény hatalomőrületet, aztán a félelemből és a halálközelség rémületéből adódó rettegést. Ehhez vissza tud nyúlni operai szerepeihez, hiszen énekelte már Luciát és a Bánk bán Melindáját is.

img_7108_k.jpg

Iván Ildikó úgy vélekedik, párhuzam van az Éjkirálynő és a Tábornagy szerepe között, mert a Tábornagy is a lányát próbálja fölhasználni a hatalmi harcokban: „Itt nincs a mélységéig megírva az anya–lánya kapcsolat, túl nagy érzelmeket nem éreznek egymás iránt, legalábbis a Tábornagy a lánya iránt túl nem mozog szofisztikált érzelmi skálán. Összességében ez egy igazán különleges darab, a mai világban való félelmeinket juttatja eszünkbe, hiszen a diktatúra csíráit ma is látjuk magunk körül, tehát ez a történet sok olyasmiről mesél, amik, ha kinyitjuk a televíziót, ránk zúdulnak. Úgy érzem, ennek az előadásnak nagyot kell szólnia”.

A fehér kór további szerepeiben – többek között – Chován Gábor, P. Petőcz András, Böröndi Bence, Páder Petra, Sipos Imre, Ilyés Róbert és Bohoczki Sára lépnek fel.

img_7132_k.jpg

A premier március 4-én lesz a Budaörsi Latinovits Színházban. Az előadás a bemutató után március 11-én lesz látható.

(Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

süti beállítások módosítása