„A szabadság szimbóluma Carmen, a női princípium megtestesítője”

Petrik Andrea Márton László Carmen című darabjában mutatkozik be Székesfehérváron Horváth Csaba rendezésében.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház március 4-én mutatja be Márton László Prosper Merimée elbeszéléséből íródott Carmen című drámáját Petrik Andreával a címszerepben. Az író Horváth Csaba rendezővel és Perczel Enikő dramaturggal együttműködve a próbafolyamat során is formálta az előadás szövegét.

carm_426.jpgCarmen (fotók: Dusa Gábor)

Horváth Csaba így nyilatkozott erről: „Perczel Enikő dramaturggal arra gondoltunk, hogy meg kellene erősíteni a női jelenléteket. Carmen egy speciális személyiség a maga nemében, önmagát nagyon erőteljesen képviseli, de a körülötte lévő nők az események során egyszer csak eltűnnek. Azt szeretném, ha a történet elején felbukkanó nőket vissza tudnánk hozni a José lázálmainak szánt jelenetekben. Ezenkívül van a három bandatag, Cinkes, Bőregér és Paptetű, akik meghalnak, de elképzelésem szerint minden halott megjelenne José lázálmában, ami egy elég szürreális fejezete a műnek, így az absztrakcióra bőven kínál lehetőséget, és ezt ki is szeretném használni mozgás szempontjából. Folyamatosan konzultálunk az íróval, aki szerencsére nagyon rugalmas, és örömmel vette a kérést, hogy behozzuk az általam elképzelt árnyalatokat, jelenléteket.”

Márton László valóban örömmel állt rendelkezésre: „A dramaturg és a színpadi szerző viszonya körülbelül olyan, mint a kiadói lektor és a könyv szerzőjének a viszonya. A szerző, a dramaturg, a rendező is arra törekszik, hogy minél jobb előadás szülessen a darabból; ezt az egyikük el is hiszi a másik kettőről és megbízik bennük. Következésképpen, ha a szerző kap egy javaslatot a dramaturgtól, akkor nem biztos, hogy igazat ad neki, de azt mindenképpen elfogadja, hogy a változtatni akarásnak van valamilyen oka, valami problémát észlel a dramaturg, amit mindenképpen meg kell oldani.”

carm_496.jpg

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben mire kell odafigyelni, hogy ne bomoljon meg a drámai szövet, ezt válaszolta az író: „Meg kellett nézni, hogy mi erősíti és gyengíti a szöveget, és meg kell keresni azt a helyet, jelenetet, ahol ez megoldható. Emellett sok múlik a díszleten: az előadás tere nagyon sok mindent meghatároz. Horváth Csabának több rendezését láttam, tudom, hogyan gondolkodik az emberi testről, az emberi test térbeli elhelyezéséről. Világos volt, hogy itt erőteljes és közvetlenül ható mozzanatokra van szükség”.

Horváth Csaba egy igazán különös nőnek látja Carment, akinek a varázslatos személye körül gyűrűzik a történet: „Van ez a különös nő, aki ebben az alapvetően veszélyes környezetben – az én olvasatomban ez egy háborús miliő, tulajdonképpen veszély veszély hátán, sehol nincs harmónia és nyugalom – olyan erőteljesen képviseli önmagát és a saját maga szabadságát és szabadságérzetét, hogy mindenfajta keretet felrúg, amely kereteket általában a férfiak építenek fel körülötte, vagy építenének fel nem túl nagy sikerrel.

carm_471.jpg

A szabadság szimbóluma Carmen, a női princípium megtestesítője, olyan, mint egy világító test. Mindenfajta korlátok és uniformizált világ ellen harcoló és létező nőszemély. Ő a fókusza a történetnek, az ő hatására születik meg egy olyan szerelem, amely majd a végzete lesz. Megbabonáz egy tiszta férfit, aki ez által a szerelem által megromlik, és lealacsonyodik egy számára idegen környezetbe – mindez a szenvedély hatására szinte észrevétlenül történik meg vele. De nem fogadja el azt a fajta szabadságtudatot és -érzetet, amit Carmen képvisel, így az lesz az egyetlen megoldása, hogy megöli a nőt, hogy ez a fajta érzelmi-testi-lelki szabadság megszűnjön. A kettejük kapcsolatában erőteljesen jelen van a halál misztikuma, ugyanakkor az életük legszélsőségesebb és legmocskosabb szegmensében is ott van az isteni”.

***

A főbb szerepekben Petrik Andreát, Krisztik Csabát, Lábodi Ádámot és Sághy Tamást láthatja a közönség.

A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.

A bemutató március 4-én este 7 órától lesz a Vörösmarty Színházban. Az előadást március 5-én, 7-én, 10-én, 11-én és 12-én is megtekinthetik.

süti beállítások módosítása