Plácido Domingo Simon Boccanegra szerepében az Erkel színpadán

Az Operaház korszerűsítése miatt évadának nagy részét az Erkel Színházban tartják meg.

Az Operaház korszerűsítése miatt az Erkel Színházban kezdi meg 2017/18-as évadát a Magyar Állami Operaház. A Wagner-ihlette tematika mellett huszonnyolc opera- és balettpremier, köztük számos ősbemutató és Magyarországon először látható előadás is szerepel az összesen mintegy 60 különböző színpadi produkció között. Több világsztár mellett ismét az Opera vendége lesz Plácido Domingo, először látogat az intézménybe Anna Netrebko és Roberto Alagna is. A játszóhelyek száma márciusban az Eiffel Műhelyház átadásával bővül, május végén pedig az Operaház nyitja meg újra kapuit, de addig is az Opera együttesei turnéra indulnak a szomszédos országok magyarlakta településeire és a világ távoli pontjaira.

domingo.jpg        Plácido Domingo (forrás: port.hu)

A színpadtechnika és a gépészet régóta esedékes, kilenc hónapon át tartó felújítása miatt az évad végén bezáró Operaház szeptemberben sem nyitja meg kapuit az előadások közönsége előtt. Az Andrássy úti Ybl-palota azonban a korszerűsítés ideje alatt is fogad látogatókat: nyitva marad az Opera Café és az Opera Shop, valamint bejárhatók lesznek az épület egyes részei az OperaVisit vendégei számára. A szeptember 9-i Évadnyitány keretei közt ismét láthatók lesznek a népszerű commedia dell'arte-kamaraoperák a Szfinx-teraszokon, de az évadnyitó premiert, a Bánk bán ritkán hallható baritonváltozatát Vidnyánszky Attila rendezésében már az Erkel Színházból közvetíti az intézmény az Andrássy úton felállított kivetítőre. A korszerűsítést követően 2018. május 24-én, A kékszakállú herceg vára bemutatójának pontos centenáriumán Bartók egyfelvonásosának szentelt minifesztivállal várja vissza közönségét a XXI. századi technikával felszerelt Operaház.

image_2017_18_08.jpg

Az elkövetkező évad kínálatában is szerepel több olyan előadás, amelyet Magyarországon vagy az Opera színpadán még nem láthattak az érdeklődők. Először találkozhat a budapesti közönség Rossini Olasz nő Algírban (rendező: Szabó Máté) című vígoperájával, és Offenbach nagyoperája, A rajnai sellők (rendező: Anger Ferenc) sem volt korábban műsoron. 2018. március 10-én Mozart-ősbemutatóval avatja fel az intézmény új játszóhelyét: az Eiffel Műhelyház Bánffy Kisszínházában kerül színre A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény (rendező: Toronykőy Attila) című, két félbemaradt műből született pasticcio-opera.

A Műhelyház ezt követően is az új utakat járó alkotók bemutatkozási helye marad: itt lesz először látható Tóth Péter egyfelvonásos darabja, a Tóték (rendező: Káel Csaba), melyet Örkény hallhatatlan műve ihletett, és a májusi RingFeszt idején Köteles Géza és Szálinger Balázs Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége című ősbemutatója, amely Nietzsche és Wagner visszájára forduló kapcsolatát dolgozza fel. A wagneri hatásokat (itt inkább tagadásokat) vizsgáló GermanLateNight-sorozat ugyancsak a Műhelyházban Hindemith három egyfelvonásosát fogja össze, amelyek közül a Sancta Susanna magyarországi premier, A hosszú karácsonyi ebéd pedig szintén először jelenik meg a dalszínház repertoárján, míg az Oda és vissza című expresszionista zenei tréfa 80 esztendeje volt csak műsoron.

image_2017_18_07.jpg

Tizenkét év után tér vissza az évad programjára Verdi Az álarcosbál című műve, amit az International Opera Award tavalyi fiatal díjazottja, Fabio Ceresa olasz rendező visz színre, míg a Humperdinck-féle Jancsi és Juliska meseoperát egy másik ifjú külföldi tehetség, az Opera Europa rendezői díját elnyerő spanyol Rafael R. Villalobos állítja színpadra. Az Opera hosszú évtizedek után Gershwin klasszikusát, a Porgy és Besst is vissza kívánja illeszteni a repertoárba, amelyet Almási-Tóth András rendezésében mutat be az intézmény.

A Magyar Nemzeti Balett Téma és variációk címmel Balanchine koreográfiát készül bemutatni Csajkovszkij zenéjére, valamint a Café Budapesttel közösen tervezik színpadra állítani Hans von Manen három kortárs kompozícióját. Emellett az évad repertoárjára felújított formában tér vissza A Bahcsiszeráji szökőkút, és újra láthatók lesznek olyan népszerű előadások is, mint a Karamazov testvérek vagy A rosszul őrzött lány.

Az új operabemutatókban, repertoárdarabokban és dalesteken az Opera több mint százhúsz magyar művésze mellett időről időre külföldi sztárok is közreműködnek. Plácido Domingo harmincöt év után ismét színpadi szerepben áll az Erkel Színház színpadára: 77. születésnapja alkalmából Simon Boccanegrát formálja meg két alkalommal. Rajta kívül – többek közt – Anna Netrebko, Roberto Alagna, Ramón Vargas, Aleksandrs Antonenko, Arturo Chacón-Cruz, Stuart Neill, Leo Nucci, Johan Reuter, Rafael Rojas, Gerhard Siegel, Yusif Eyvazov, Tómas Tómasson és Alexandra Kurzak is az intézmény vendége lesz, míg a zenekart az Opera magyar karmesterei mellett Philippe Auguin, Christian Badea, Marco Comin, Eugene Kohn, Michele Mariotti, Michael Schønwandt, Sebastian Weigle, Ralf Weikert és Massimo Zanetti is vezényli.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

süti beállítások módosítása