„Viselem a páncélt, de a látszatnál sérülékenyebb vagyok”

Nagy Ervin Berlináléról, Enyedi Ildikóról, Andy Vajnáról, Orbán Viktorról és a Katona József Színházról.

A Katona József Színház negyven éves színészét a mozinézők is jól ismerhetik: legutóbb a berlini filmfesztivál fődíját elhozó Testről és lélekről című filmben játszott, a hamarosan a mozikba kerülő Kincsemben pedig a főszerepet alakítja. Anyaszínházában a most bemutatott Lélegezz című előadásban a férj szerepében látható. A HVG hetilap készített vele interjút.

a_bajnok.JPGNagy Ervin és Rezes Judit A bajnokban (fotó: Toldy Miklós)

Nagy Ervin az Arany Medve-díj átadójáról elmondja, élete „legfényesebb élménye” volt. A film rendezőjével, Enyedi Ildikóval nagyon jól kijött, mert Enyedi tudta, hogy kézre áll neki a szerep. „Ismeri a valós habitusomat. Viselem a páncélt, de a látszatnál sérülékenyebb, érzékenyebb vagyok”. A filmen és színházban is főleg kemény férfiakat játszó Nagy Ervin szereti, „ha egy csávó férfias, de csak akkor hiszem el, hogy igazán erős, ha gyenge is mer lenni”.

A Kincsem című film kapcsán Andy Vajna először tiltakozott az ellen, hogy Nagy Ervin kapja a főszerepet, a rendező mégis kiállt mellette, így végül ő játszhatta el. A filmügyi kormánybiztosról szerinte „lehet sok mindent mondani, de a pénzt, ami ahhoz kell, hogy a magyar film a fellegekben járjon, és 40 éve nem látott díjakat hozzon az Oscartól az Arany Medvéig, azt ő megszerzi. Jó emberekkel veszi körül magát, ergo jól csinálja. A kölcsönös antipátia lényegtelen”.

lelegezz_olvaso_horvathjudit_net_8924.jpgA Lélegezz olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)

A politikáról is beszél, „gyávaságnak” tartván, hogy magában tartsa a véleményét. „Nem Orbán Viktor szervezte meg Magyarországot, hanem a magyar nép alkotta meg magának Orbánt. Megint akartak maguknak egy Kádár Jánost, egy új apukát, mert még mindig nem szeretnék önállóan maguk intézni a dolgaikat”. Hozzátette, jobban szeretne az „unalmas” Bajnai Gordon kormányzása alatt élni, de nem akar semelyik oldalra sem állni, és még mindig várja egy neki is megfelelő párt létrejöttét.

A Katona József Színházról elmondja, a teátrum vezetése Aczél György idején sem feküdt le a hatalomnak, a baloldali kormány mellé sem álltak, és most sem rugdosnak „Orbán-bábut a színpadon”. „Viszont kortárs darabokkal reagálunk a romakérdésre, az elvándorlásra, és behozzuk Pintér Bélától A bajnokot, hadd lássa a közönség, hogy az orra elé tolt csilivili máz mögött rohad a hátsó kert”.

A teljes interjú a HVG március 2-i számában olvasható.

süti beállítások módosítása