A kommunista Kína világa költözik a Katona Kamrájába

A tökéletes boldogság világa című drámát mutatja be a Katona József Színház a Kamrában március 11-én, Máté Gábor rendezésében.

A darab szerzője, a harmincas éveiben járó Frances Ya-Chu Cowhig – tajvani anya és amerikai diplomata apa gyermeke – jelenleg Kaliforniában él, a Santa Barbara-i egyetemen drámaírást tanít. Amerikai állampolgárként egyfajta missziójának tekinti, hogy darabjaiban a kínai valóságról beszéljen – elsősorban arról, hogyan igyekszik túlélni a kínai társadalom azt a traumát, amelyet a maói kulturális forradalom jelentett. A tökéletes boldogság világát elsőként a chicagói Goodman Theatre mutatta be 2012-ben, a Kamra-beli előadás a darab első nem angol nyelvű bemutatója.

atokeletesboldogsagvilaga_ea_01_domolky_daniel_web_022.jpgA tökéletes boldogság világa (fotók: Dömölky Dániel)

Máté Gábor az előadással kapcsolatban azt nyilatkozta, Török Tamara, a színház dramaturgja mutatta neki a darabot és a fordítást is ő készítette. Pár éve már a színháznál van a mű, de idén illeszkedett legjobban a műsorrendbe és az ideális szereposztást is mostanra sikerült megtalálni.

Máté Gábor arról is beszélt, hogy A tökéletes boldogság világát azért tűzték műsorra, mert a „Katona mindig igyekezett a világ kortárs drámatermésének legjavát megmutatni a magyar közönségnek. Az USA-ban élő írónő jó dramaturgiával, remek színpadi érzékkel rendelkezik. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy bemutassuk a művet. Ezen felül azonban témájában is olyan művet adunk elő, amely a magyar közönséget is meg tudja érinteni. Az írónő elhivatott abban, hogy olyan társadalmi problémákkal szembesítse a nézőit, melyeknek tárgyalása a mai kínai politikai helyzetben megengedhetetlen”.

atokeletesboldogsagvilaga_ea_01_domolky_daniel_web_029.jpgA tökéletes boldogság világa

Az előadásban Mészáros Blanka, Borbély Alexandra, Bán János, Szirtes Ági, Dér Zsolt és Dankó István lépnek fel. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni tervezte.

A premierre március 11-én kerül sor a Kamrában. Ezt követően március 12-én, 16-án, 17-én és 27-én tekinthetik meg az érdeklődők.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása