Bemutatkozik az új színésznemzedék

Március 21. és 25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t.

Az eseményen – a hagyományoknak megfelelően – három ország öt egyeteme képviselteti magát: Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek. A találkozó nyitónapján a filmeké lesz a főszerep: a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkái a Kamaraszínházban lesznek láthatók március 21-én 17 órától.

valaminek_a_masodik_resze_foproba_foto_rab_zoltan-01.jpgValaminek a második része (fotó: Rab Zoltán)

Közkívánatra idén először bérlettel is megtekinthetők a produkciók. A négy alkalomra szóló bérlettel a következő előadásokat láthatják nézők: 1089 (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Bernarda Alba háza (Kaposvári Egyetem), Valaminek a második része (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), valamint egy szabadon választható előadás.

A találkozót off-programok kísérik. Ilyen lesz az Újvidéki Egyetem To be continued című előadása, valamint a két alkalommal megtartott mozgáskurzus, a Duda Éva Workshop.

A fesztivál nyitónapján, március 21-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgafilmjeit (Sétahajó indul, Welcome, Állatkert, Nyugalom van, A csatárnő bal lába életveszélyes, Első lecke – A paplanos, Szigetek) tekinthetik meg az érdeklődők a Kelemen László Kamaraszínházban. Ezen az estén a Ruszt József Stúdió Színházban a Kaposvári Egyetem negyedéves színművész osztálya (osztályvezető tanár: Uray Péter) Ördögűzők címmel mutatja be diploma előadását, mely Arthur Miller Salemi boszorkányok című műve alapján készült. A dráma főbb szerepein túl a játszók többször váltanak karaktert, s lépnek színre néha csak jelzésértékű jelmezváltoztatásokkal. Az előadást Uray Péter rendezte.

dsc_4796.JPGBernarda Alba háza

Március 22-én a Ruszt József Stúdió Színházban Mennyi? című produkciójukat adják elő a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói, Hatházi András rendezésében. Az előadást szakmai beszélgetés követi.

Kétszer is látható lesz A 3 emeletes mesekönyv című, gyerekeknek készült műsor a Ruszt József Stúdió Színházban március 23-án. Az előadás a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Griff Bábszínház kooprodukciójaként jött létre és Somogyi Tamás rendezte. A programot hét éven felülieknek ajánlják az alkotók. Az SZFE harmadéves prózai színművész-osztálya (osztályvezető tanárok: Börcsök Enikő és Zsótér Sándor) szintén március 23-án mutatja be 1089 című előadását, melyet Kárpáti Péter rendezett. A produkció egy improvizációs kurzus nyomán született. A harmadéves színészhallgatókkal együtt játszik Stork Natasa, aki csaknem tíz éve ugyanebbe az osztályba járt.

Március 24-én a Kaposvári Egyetem harmadéves színművész osztályának (osztályvezető tanár: Eperjes Károly) hallgatói mutatják be Székely János Caligula helytartója című művét, a Ruszt József Stúdió Színházban. A drámát a k2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter állították színre. Szintén március 24-én Eperjes Károly színművész osztályának lány hallgatói a Kelemen László Kamaraszínházban adják elő Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című művét, melyet Kéri Kitty rendezett.

dsc_4957.jpg1089 

Március 25-én az Újvidéki Művészeti Akadémia a másodéves hallgatói a To be continued című programukkal mutatkoznak be, melyet eddigi vizsgáikból állítottak össze. A fesztivál záróprogramjaként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves színész hallgatói (osztályvezető tanár: Gáspárik Attila) Vinnai András Valaminek a második része című művét mutatják be március 25-én a Kelemen László Kamaraszínházban. Az alkotók szerint az előadásban durva nyelvhasználat, esetenként humoros és semmilyen korosztálynak nem ajánlott jelenetek is előfordulnak. Az előadást Keresztes Attila rendezte.

(Forrás: Katona József Színház, Kecskemét)

süti beállítások módosítása