Színház sorozatfüggőknek

A TÁP Színház és a HK Produkció koprodukciójában színházi előadássorozat indul Nagy büdös semmibe címmel.

Az utóbbi években komoly áttörés történt a mozgókép-művészetben: ezt egy eddig is meglévő műfaj megújulása, a sorozaté hozta. A Breaking Bad, a House of Cards, vagy az Aranyélet újfajta történetmesélést, színészi játékot és dramaturgiai viszonyrendszert teremtett.

nagy_budos_semmibe.jpg

Az önállóan is értelmezhető részek és a részek közötti viszonyrendszer leginkább a XX. század eleji nagyregények gazdagságát idézik. E narratíva által a nézők az egyszeri epizódok által egy folytatásos történet részeseivé válhatnak, illetve eldönthetik, hogy a többi részt is meg kívánják-e tekinteni, követve a történet szereplőit. A TÁP Színház és a HK Produkció koprodukciójában születő előadássorozat ezt a dramaturgiai formát használja. Az akciónak eddig két munkafázis-előadása valósult meg a Dohány utcában bezáratott Hátsó Kapuban.

 

Az előadássorozat különlegessége, hogy az utcán játszódik, az előadás díszletét és közegét az utcai forgalom teremti meg, a nézők pedig a belső térben felépített nézőtérről  figyelik az eseményeket. A részek önállóan is értelmezhetőek, de szereplőik, valamint a történet szövete és utalásrendszere egymásra épülnek, illetve egymásból következnek.

Az egész évadnak és az egyes részeknek is van egy kiindulási és egy végpontja, előadássá az előre megírt jelenetek, illetve  az improvizáció során kialakult helyzetek fűzik össze őket. A történet itt és most játszódik, rólunk szól. Az előadást az Alkotók írják és játsszák. Az egyes részek a filmforgatásokban megszokott gyártási technikával, különböző helyszineken jönnek létre.

 

Az előadássorozat művészeti munkáját Vajdai Vilmos irányítja. Írják: Laboda Kornél, Vajdai Vilmos, Fekete Ádám, Szabó Zsófia Znajka, Peer Krisztián és a Társulat.

Játsszák: Hajmási Péter, Váradi Gábor, Kaszányi Roland, Szalay Rebeka, Keményffy Tamás, Baricz Xénia, Laboda Kornél, Hajmási Dávid, Pálos Péter, Lazók Mátyás, Szabó Zsófia Znajka, Takácsy Réka, Márton András, Anger Zsolt, Gerencsér Gerda, Karácsony Anna, Faragó Zsuzsa, Gubucz Viktória, Törley Katalin, Nádudvari Nóra, Juhász Hajnalka, Háda Fruzsina, Csányi Dávid, Hegedűs Barbara, Göndör László vagy mások.

(Forrás: TÁP Színház, HK Produkció)

süti beállítások módosítása