Három nővér ecsettel, Maladype módra

Balázs Zoltán látomásos rendezését az alkotók Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező emlékének ajánlják.

Az újításairól ismert színházi alkotóműhely 2010-ben bemutatott Platonovja után ismét egy Csehov-mű feldolgozására készül. A  Maladype variabilitással játékosan kísérletező bemutatóinak (Leonce és Léna, Übü király, Platonov, Tojáséj, Stílusgyakorlatok) újabb állomásán a készülő Három nővér is számít a nézői elme kreatív aktivitására: a társulat színészei a drámai szöveget „képekre bontva”, az egyes jeleneteket a klasszikusoktól a kortársakig terjedő korszakokban alkotó magyar és külföldi festők, képzőművészek stílusában valósítják meg.

harom_kleb_attila.JPGSzilágyi Ágota, Fátyol Kamilla és Huszárik Kata (fotó: Kleb Attila)

„A festészet, mint felfedező út”-metaforára épülő rendezői koncepció szerint az előadás során a  nézők szeme előtt megfestődő „kép-játék” a szereplők lelki folyamatainak fázisrajzait is bemutatja. A Prozorov-testvérek hagyomány és modernség között kifeszülő érzéki története kapcsolódik össze a festészeti korszakok és stílusok meghatározó témáival és fogalmaival: mágikus  és mindenható álmok, melankólia és magány, új emberábrázolás és eszménykép, a test mint médium, az élet mint haláltánc, érzés és extázis, a festés mint drámai cselekvés, szakadék élet és művészet között, a természet, a fény, mozgás és technológia.

harom_all_2_kleb.JPGA rendezői koncepció a szereplők térben és időben történő festői transzformációival játszik.  Az előadás a csehovi kompozíció keretei közé széles palettáról integrálja a jelentős festői korszakok emblematikus alkotóit (Botticelli, van Eyck, Bosch, Da Vinci, Caravaggio, Rembrandt, Munkácsy, Lautrec, Renoir, Csontváry, van Gogh, Picasso, Dalí, Magritte, Vasarely, Warhol, Banksy).

                 (Bödők Zsigmond és Tankó Erika)

Az ellentétes irányú metamorfózis sajátos dramaturgiájának - a hétköznapitól az  absztrakt, illetve az elvonttól a konkrét felé tartó - felderítését a képzőművészet iránt rajongók és a színházszeretők is egyaránt élvezhetik – olvasható az előadás felvezetésében.

A főbb szerepekben Bödők Zsigmond, Tankó Erika, Szilágyi Ágota, Huszárik Kata, Fátyol Kamilla és Lendváczky Zoltán látható.

Az előadást április 8-án szombaton, este 7 órától mutatják be a Mikszáth téri Maladype Bázison. A premiert követőn április 9-én, 20-án és 21-én látható ugyanott, hasonlóan este 7 órai kezdettel.

(Forrás: Maladype Színház)

süti beállítások módosítása