ÖsszeCSATTant Jordán Tamás és Eperjes Károly

Az ATV Csatt című műsorában Eperjes Károly nem tartotta kizártnak, hogy ő maga is pályázni fog a szombathelyi színház élére.

Mint ismeretes, a szombathelyi közgyűlés nem támogatta Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának a teátrum további öt évre szóló vezetésére benyújtott pályázatát. Korábban a pályázatokat minősítő szakmai bizottság nem tudott dönteni az akkor már egyedüli pályázat megítélését illetően. A bizottságban négyen Jordán Tamás mellett, négyen – közöttük Eperjes Károly - Jordán Tamás ellen szavazott. Az ATV vitaműsorában kettejükkel beszélgetett Rónai Egon.

cats.jpgJordán Tamás és Eperjes Károly (fotók: Stekovics Gáspár és szegedma.hu)

Eperjes Károly először arról beszélt, a bizottsági ülés napján jutott a tudomására, hogy két fiatal rendezőt megfenyegettek, akik Dér András pályázatát támogatták (nem nevezte néven, de a beszélgetésből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy Benkó Bencére és Fábián Péterre, a k2 alkotóira céloz). Mint elmondta, tudja is, ki volt az, de nem nevesítette a tettest. Ezek után véleménye szerint okafogyottá vált a szakmai bizottsági ülés, amely a pályázatot volt hivatva minősíteni. A műsorvezető kérdésére, hogy miért nem mond ezzel kapcsolatban maga Dér András semmit sem, arra utalt, hogy olyan színházi és politikai környezetben élünk, ahol a visszalépő pályázó joggal féltheti például gyermeke pályafutását, aki ebben az esetben maga is színész (Dér Zsolt a budapesti Katona tagja).

jordan_2.JPGFotó: Mészáros Zsolt

Jordán Tamás azzal kezdte a gondolatmenetét, hogy miután két cikluson keresztül vezette az általa létrehozott szombathelyi színházat, ami egyre jobb és jobb lett, hirtelen egy gyűlöletözön kellős közepén találta magát. Elmondta, hogy véleménye szerint a szakmai bizottság bizonyos értelemben törvénysértést követett el, amikor ahelyett, hogy az elé kerülő - akkor már egyetlen - érvényes pályázattal kapcsolatban kifejtette volna a véleményét, büntetőjogi kérdések boncolgatásába kezdett. Tette ezt ahelyett, hogy elvégezte volna a törvény által rászabott feladatot.

Eperjes Károly később a demokráciával kapcsolatban elmondta, hogy „visszanyal a fagyi”, amikor a városvezetés helyett bizottságok döntenek arról, hogy ki vezessen egy önkormányzati tulajdonú színházat. A „felelősség elmismásolásának” és „áldemokratikus bizottságosdinak” nevezte az eljárást, amely során szakmai bizottságok véleményezik a színházvezetői pályázatokat (amely vélemény egyébként semmiféle kötelező erővel nem bír az önkormányzat végső döntésére). Mint mondta, „akárhogy is dönt a szakmai bizottság, az önkormányzat végül politikai döntést fog hozni”.

eperjes.jpg                                 Forrás: Fidelio.hu

Jordán Tamás itt is megerősítette, amit korábban nyilatkozott: indulni fog az újonnan kiírt pályázaton is. Eperjes Károly arról is beszélt, hogy senki nem vitatja Jordán Tamás színházvezetői kvalitásait, de elvárta volna tőle, hogy egy olyan versenyben, ahol „elgáncsolják az ellenfelét”, új versenyt kérjen. Amiben, mint mondta, jó eséllyel Jordán Tamás győzne.

Végezetül arról is beszélt, hogy a szombathelyi színházvezetői pályázatokkal kapcsolatban biztosan nem vállal szakmai bizottsági tagságot, de nem zárja ki a lehetőségét, hogy ő maga pályázzon a színházigazgatói pozícióra.

A szombathelyi színházi pályázattal kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.

süti beállítások módosítása