Dér András színt vallott a Jordán-ügyben

Dér András az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy senki nem fenyegette meg, inkább csak „sok apró lépéssel terelték”.

Mint ismeretes a szombathelyi közgyűlés nem támogatta Jordán Tamás, a jelenlegi színházvezető igazgatói pályázatát, többek között arra való hivatkozással, hogy a másik – időközben visszalépő - pályázót, Dér Andrást megfenyegették, miután aspiráló dolgozatát a nyugat.hu kiszivárogtatta. A szakmai bizottság szintén erre való tekintettel nem alkotott szakmai véleményt Jordán Tamás pályázatáról, amint azt Eperjes Károly, a szakmai bizottság egyik Jordán Tamás ellen szavazó tagja az ATV Csatt című műsorában minap ki is fejtette. Dér András mindeddig nem szólalt meg, az ATV Egyenes beszédjében most elmondta, miért lépett vissza és hogy vajon tényleg megfenyegették-e.

der_you_tube.jpgDér András

A műsorvezető kérdésére, hogy miért pályázott egy évek óta jól működő színházra, Dér András azt válaszolta, hogy mivel lejárt Jordán Tamás mandátuma és kiírtak egy pályázatot. Arról is beszélt, hogy összesen egy fél előadást nézett meg Szombathelyen, de ezt nem tartja problémásnak, mivel a korábbihoz képest ő másfajta színházat szeretett volna csinálni.

Ami a fenyegetést illeti, elmondta, hogy a szó szoros értelmében senki sem fenyegette meg sem őt magát, illetve az őt támogatók esetében nem tud konkrét esetekről. (Időközben a támogatók közül Benkó Bence és Fábián Péter Eperjes Károlyhoz írt nyílt levelében világossá tette, hogy semmiféle fenyegetés nem érte őket – a szerk.)

A fenyegetés erős kifejezés” – mondta Dér András, ő a „terelés” kifejezést használta: „olyan irányba terelgettek, amerre én nem akartam menni”. Ezzel kapcsolatban „sok apró lépést” említett, amelyek közül kettőt nevesített. Elmesélte, hogy több szombathelyi színész is elmondta a velük való beszélgetéseken, amennyiben Dér András venné át a színház vezetését, ők nem maradnának a teátrumban. (Hogy a társulati tagok egy vezetésre pályázónak előzetesen elmondják, hogy akarnak vagy tudnak-e vele, illetve az ő koncepciójával dolgozni, ez egy bevett szokás és életszerű helyzet, ami fontos információ a tervezéshez a pályázók számára - a szerk.) A „terelés” és a „sok apró lépés” másik részeként kifejtette, hogy az őt támogató fiatal alkotókat tudomása szerint „többen megkeresték” és az egyre jobban átpolitizálódó helyzet elbizonytalanította őket, mivel nem akartak egy politikai zűrzavar kellős közepébe cseppenni.

Dér András úgy érezte, hogy egy tisztán színházszakmai kérdésből valakik politikai háborút kreáltak és elkezdték vívni a balliberális Jordán Tamás és a jobboldali gondolkodású, Fidesz szimpatizáns Dér András közötti csatákat. De nem csupán ezért lépett vissza, hanem amiatt is, mert rájött, hogy valószínű győzelme esetén is „csak romokat találna” és nem tudná megvalósítani a pályázatában leírt koncepcióját. Eperjes Károly esetleges szombathelyi pályázását egy hirtelen jött és véleménye szerint hirtelen el is szálló gondolatnak tartja.

A szombathelyi színházvezetői pályázattal kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.

(Forrás: ATV, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása