Szikora János nagy tervekkel kezdhet neki következő ötéves ciklusának Székesfehérváron

A székesfehérvári közgyűlés ugyanis egyhangúlag támogatta a jelenlegi színházvezető további munkáját a teátrum élén.

Szikora János volt az egyetlen pályázó a vezetői pozícióra, így senkit sem érhetett meglepetésként igazgatói mandátumának meghosszabbítása a következő öt évre. A régi-új vezető 2017. augusztus 1-étől 2022. július 30-ig irányíthatja tovább a székesfehérvári Vörösmarty Színházat.

Szikora János a közgyűlésen kiemelte, hogy a célja továbbra is ugyanaz, mint a majd öt évvel ezelőtti induláskor: „eljutni az emberek szívéhez és olyan színházat csinálni, amely örömet okoz a közönségnek”.

cser.JPGCser-Palkovics András polgármester és Szikora János (forrás: Vörösmarty Színház)

Arról is beszélt, hogy tervei között szerepel az évtizedekkel ezelőtt megszűnt művészeti főiskolák össztalálkozójának felelevenítése Székesfehérváron, 2018 nyarától. Az egyetemi találkozó keretében „filmes-, táncos-, zenész- és színészpalánták” töltenének néhány napot a városban, ahol nem csak egymással találkoznának, hanem a közönséggel is. A direktor elmondta, hogy a fesztiválba ágyazva egy színházi „mini évadot” is lebonyolítanának. Nem titkolt célja, hogy ezzel a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenytársai legyenek.

Emellett nagy álma létrehozni egy nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivált, szintén Fehérváron. Szikora János erről már egyeztetett is Molnár Ferenc örökösével és közös gondolatuk volt a filmvetítésekkel, workshopokkal kiegészített rendezvény létrejötte.

Az igazgató beszélt a második pályázatban megfogalmazott tervéről is, ami a Pelikán Terem arculatváltását érinti, amely az elmúlt öt évben „inkább mostohagyerek volt”. Mivel a terem az 1970-es évek derekán reneszánszát élte és külföldi együttesek, a világ színjátszásának progresszív kezdeményezései voltak ott láthatók, ezért úgy döntöttek, hogy a jövőben a Pelikán Terem a fiatalok színháza lesz. Ahol nem csak fiataloknak szóló, életük konfliktusait feldolgozó darabokat mutatnak majd be, hanem teret is adnak fiatal, progresszív együtteseknek, kezdeményezéseknek.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása