Átadták az első Psota Irén-díjat

Hegyi Barbara kapta meg az Almási Éva által alapított elismerést.

Psota Irén színművésznő emlékére Almási Éva, a Nemzet Színésze hozta létre az Alapítványt, amely minden évben díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, annak a színpadi sokszínűségét és tehetségét bizonyító színésznőnek, akinek kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyultak. A díjra minden magyarországi színház ajánlhat jelöltet.

A Psota Irén-díjat a kuratórium döntése alapján első alkalommal Hegyi Barbara színművésznő kapta, akit a Spirit Színház terjesztett fel Az ajtó és Ölelj át című előadásokban játszott szerepéért.

hegyi_zih_zsolt.jpg         Hegyi Barbara (fotó: Zih Zsolt / MTI)

A korábban Jászai Mari-díjjal is elismert Hegyi Barbara 1989-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Békés András osztályában. A főiskola után hét évig a József Attila Színházban játszott, 1996. óta a Vígszínház tagja, ahol jelenleg is több mint tíz futó előadásban játszik.

Maga a díj egy ezüst plakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A plakettet Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette. A díjjal ötszázezer forint jutalom is jár.

A március 24-én a Madách Színházban megrendezett gálaesten többek között Csákányi Eszter, Eszenyi Enikő, Haumann Péter, Hirtling István és Kiss Mari is közreműködött.

(Forrás: Madách Színház)

süti beállítások módosítása