Milyen volt a színház és a dráma Kádár János korában?

Radnóti Zsuzsa és Hegedűs D. Géza mesélnek a Kádár-kori drámákról, azok bemutatóiról, a művészi munka feltételeiről és az értelmiségi létről.

Nemrég jelent meg Sándor L. István: Repedések a rendszeren című könyve, amely – akárcsak ikertestvére, A Katona és kora. A kezdetek című kötet – időutazás a 70-es, 80-as évek fordulójának Magyarországára. A könyv a mozdulatlannak tűnő Kádár-kor társadalmi és kulturális viszonyairól szól. De a legtöbb szó a művészetekről esik benne: filmekről, könyvekről, drámákról, színházi előadásokról, amelyek megismerhetővé és talán érthetővé tesznek egy rég letűnt, de sok szempontból máig velünk élő korszakot.

radnoti_zsuzsa_2-horz.jpg                     Radnóti Zsuzsa és Hegedűs D. Géza

A Selinunte kiadó által szervezett beszélgetéssorozatban a személyes emlékezés segítségével is igyekeznek elmélyíteni a korszakról való tudásunkat. Elsőként Radnóti Zsuzsa és Hegedűs D. Géza lesz a vendég.

Radnóti Zsuzsa évtizedeken keresztül volt a Vígszínház vezető dramaturgja, több jelentős drámaírót indított el a pályáján és számos színháztörténeti jelentőségű előadásnak volt az alkotótársa. Hegedűs D. Géza a főiskola elvégzése óta a Vígszínház tagja, ahol főszerepek sokaságát játszotta el. 1978-ban ő volt Gaál István Legato című filmjének egyik főszereplője. Erről a filmről is szó esik Sándor L. István könyvében, hisz ez is olyan mű, amely a szocializmus társadalmi, történelmi kulisszái mögé enged bepillantást.

pesti.JPG

A beszélgetés során Radnóti Zsuzsa és Hegedűs D. Géza elsősorban a 70-es, 80-as évek színházáról fognak beszélni Sándor L. Istvánnal. Többek között Örkény István, Csurka István, Fejes Endre, Nádas Péter, Spiró György, Bereményi Géza műveiről és színházi bemutatóiról, a művészi munka feltételeiről, az értelmiségi lét korabeli jellegzetességeiről.

A beszélgetésre április 4-én, a „felszabadulás ünnepén”, Örkény István születésnapjának előestéjén kerül sor az Írók Boltjában, délután 5 órai kezdettel.

(Forrás: Selinunte kiadó)

süti beállítások módosítása