Básti Juli: „Aki szeret, az így is szeret, aki nem szeret, az ezután se fog”

A színésznő  D. Tóth Krisztának mesélt első gyermeke miatt érzett lelkiismeretfurdalásáról, a Nemzetiben és a Centrálban töltött éveiről is.

Básti Juli Kossuth-díjas, Jászai-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos színházi előadás, film és tévéfilm főszereplője. 1980-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, 1984-től a budapesti Katona József Színházban dolgozott, majd ezt követően, 2003-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött. 2015 óta a Centrál Színház színművésze.

basti_nem_felunk_horvath_judit.JPGBásti Juli a Nem félünk a farkastól előadásában (fotó: Horváth Judit)

A színésznő mesélt D. Tóth Krisztának az Elviszlek magammal című műsor legújabb epizódjában arról az időszakról, amikor Gothár Péter rendezővel közös első gyermekét gyakran otthon kellett hagynia kisebb korában, miközben ő a Katona József Színházzal turnézott külföldön. A kisfiú ilyenkor rendszeresen megbetegedett, és minél tovább volt távol az anyukája, annál rosszabb lett az állapota.

Básti Julinak a Nemzeti Színházban eltöltött évek csalódást hoztak – legalábbis szakmailag. A színésznő bevallja, hogy boldogtalan volt a munkahelyén. De közben két kisebbik – Puskás Tamás rendezővel közös – fiának gyerekkorában sokkal inkább jelen tudott lenni, így nincs hiányérzete, sőt, örül, hogy végül így alakult a váltás. 

Nagyon fontos volt, hogy ennek a két gyereknek ott tudjak lenni az életében, mint ahogy az első gyerekemnek nem tudtam ott lenni, ami egy szakadatlan lelkiismeretfurdalás volt” – mondta el.  

basti_jo_emberek_puskel.jpg                 A Jó emberekben Pokorny Liával (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

A szakmai mellőzöttség után Básti Juli végül a Centrál Színházban talált otthonra, ahol férje az igazgató. A közös munka elmondása szerint nem mindig könnyű, sokszor hazaviszik a feszültségeket a színpadról, de szerinte olyan sok jó szerepet játszik, hogy megéri minden összezördülés. Azzal pedig mára megbékélt, hogy vannak, akiknek ez a felállás nem tetszik. 

Mindig nagyon féltem attól, hogy mindenkinek megfeleljek egész életemben. És most már nincs olyan sok hátra, hogy megállás nélkül csak erre gondoljak” – mondta nevetve D. Tóth Krisztának a színésznő, aki augusztusban tölti be a hatvanat. 

Az is kiderül a teljes beszélgetésből, mit gondol arról, hogy sokan nem tartják könnyű esetnek, és melyik Oscar-díjas kolléganőjéhez hasonlította őt Ascher Tamás rendező: 

A Básti Julival készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a WMN-magazin YouTube-csatornáján látható.

A színésznő jelenleg a New York-i komédia, a Pletykafészek, a Jó emberek és a Nem félünk a farkastól című előadásokban látható a Centrál Színházban.

(Forrás: WMN, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása