Akinek még a sajt is büdös - Mese Sajtország diktátoráról

Balatoni Mónika állítja színpadra Dunaújvárosban Dóka Péter meséjét Sajtország királyáról és sötét lelkű trónbitorlójáról.

Sajtkirály című mesejáték főszereplője Bandúr pótkirály, aki egy cselvetéssel megszerzi a trónt Karcsi királytól, Sajtország legjobb sajtkészítőjétől. Bandúr először a bajuszt tiltatja be, mert ez is Karcsi királyra emlékezteti, később a sajtot, amelyet roppant mód utál, végül még az ország nevét is átkereszteli. Mégsem boldog, mert legnagyobb vágya nem teljesül: nem tudja kibányászni a fényt a hegyekből – olvasható a színlapon.

sajtkiraly.jpg

A darab a diktatúrák szórakoztató és szomorú paródiája, ugyanakkor egy sajátos művészportré is, amely Karcsi királyról, a sajtkészítés művészéről szól – írják az alkotók. Nem hiányzik a mesejátékból a szerelem sem, amely a király és egy testvérét megmenteni igyekvő tündér között szövődik. S végül persze minden jóra fordul, de erről többet spoilerezés nélkül nem árulhatunk el.

A tíz éves kortól ajánlott előadás díszleteit és jelmezeit Matyi Ágot tervezte, dramaturgként Perczel Enikő és Balassa Eszter vettek részt a közös munkában. Karcsi királyt Kiss Attila, Bandúrt Fritz Attila játsszák, partnereik: Gulyás Herman Sándor, Csadi Zoltán, Gasparik Gábor, Lapis Erika, Jókai Ági és Tőkés Nikoletta.

sajt.jpg

A Sajtkirályt április 2-án mutatja be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, délelőtt 11 órától, ami után lesz egy kiállítás-megnyitó is, mely a színház által meghirdetett Csukás István rajzpályázatra beküldött képekből készül. Ugyanezen a napon lesz a rajzpályázat díjátadása is, amin Csukás István is részt vesz, ő adja át a díjakat. Az esemény külön pikantériája, hogy aznap ünnepli a 81. születésnapját.

A premiert követően az előadás április 3-án két alkalommal is műsorra kerül és 9-én is látható Dunaújvárosban.

(Forrás: Bartók Kamaraszínház)

süti beállítások módosítása