Operák határon innen és túlról

Vidéki és határon túli teátrumok legfrissebb operaelőadásai vendégeskednek április 4. és 9. között az Erkel Színházban.

A négy éve minden tavasszal megrendezett, egy héten át tartó eseménysorozat célja a fővároson kívüli operajátszás népszerűsítése. A hagyományokhoz híven idén is hat színház fogadta el az Opera meghívását.

A Primavera ’17 elnevezésű programsorozat április 4-én a Kolozsvári Magyar Opera vendégszereplésével veszi kezdetét. Mozart Don Giovanni című operáját Selmeczi György rendezi, aki szerint „jellemzően húsz-huszonöt évenként alakul úgy egy társulat összetétele, hogy e mű szerepeit kiegyenlítetten ki lehet osztani. A cél egy jól »olvasható« előadás létrehozása volt, amely a kamarazenélés és a kamaradráma attitűdjeit helyezi a középpontba”.

op_don_mathe_andras.JPGDon Giovanni (fotók: Máthé András)

Április 5-én a Győri Nemzeti Színház művészeié a színpad, akik Verdi Traviatáját hozzák el a fővárosba, két hónappal a bemutató után. Szűcs Gábor rendező rendkívül aktuálisnak tartja a szerelemről, megbocsátásról, társadalmi előítéletekről szóló történet, amelyet napjaink díszletei között rendezett meg.

Április 6-án a Szegedi Nemzeti Színház társulatán a sor, akik szintén az olasz mester egyik darabját választották. A Toronykőy Attila színrevitelében látható Trubadúr-produkció azonban nem kíván elvonatkoztatni a történet alaphelyszínétől, az egyházi befolyás alatt álló középkori Spanyolországtól. „A Trubadúrt a saját megírt korában, azaz a 15. században kell játszani, természetesen a mai színházi eszközök és a mai esztétikai érzet igényeinek megfelelően” – nyilatkozta a rendező.

Április 7-én Erkel Bánk bánja csendül fel a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagjainak tolmácsolásában. Gemza Péter rendezésével a zenét kívánja szolgálni, míg a látványos külsőségek a történelmi kort idézik.

op_bank_mathe_andras.JPGBánk bán

Április 8-án a Miskolci Nemzeti Színház Wagner A bolygó hollandi című operájával érkezik, amely fontos esemény a borsodi teátrum történetében, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékokkal való együttműködés eredményeként először mutatnak be darabot a német zeneszerzőtől. A rendező Szabó Máté, aki a semmibevetettség, a távolba merengés, a végtelen üresség és az eleven termékenység találkozását emelte ki a darabbal kapcsolatban.

A Primavera rendezvénye április 9-én, a Pécsi Nemzeti Színház Macbeth-produkciójával zárul, amely szintén először szerepel a baranyai megyeszékhely teátrumának műsorán. A Gulyás Dénes által rendezett előadás a címszereplő skót nemes jellemtorzulására összpontosít, aki látomásainak megjelenítésében az animációs vetítés is szerepet kap.

A szervezők reményei szerint a Primavera egyhetes sorozata idén is alkalmat ad arra, hogy az Erkel Színház a magyar nyelvű operajátszás találkozási pontjává váljon. Ahogy Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2013-as újranyitáskor kiemelte: „Az Erkel nem az Operáé, hanem az egész országé”.

(Forrás: Erkel Színház)

süti beállítások módosítása