Ilyet csak öreg színész tud – Makra Lajos 80 éves

Szerpentines, konfettis, papírtrombitás, tortás szülinapi zsúrral ünnepelte a Tompa Miklós Társulat a 80 éves, jelenleg is aktív színművészt.

A „meglepetés party” valóban váratlanul érte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház legidősebb aktív tagját.

Makra Lajos nyolc évtized élettel és hatvan év színpadi tapasztalattal a háta mögött a Tompa Miklós Társulat két fesztivál-jártas előadásában szerepel jelenleg. A.P. Csehov: Sirály című darabjában Keresztes Attila rendezésében Szorin alakját formálja meg, míg Samuel Beckett: A játszma vége című színművében, Tompa Gábor rendezésében Nagg szerepét alakítja.

makra.JPGMakra Lajos a születésnapi zsúron

Sirálybeli szerepéről Simon Judit így ír az Erdélyi Riportban megjelent kritikájában: „Makra szép alakításában az idős férfi rezignált, szomorúan joviális, egyetlen vágya, hogy elutazzon erről a sáros, poros helyről, de az sem teljesül”.

A játszma vége című előadás színrevitelének folyamatáról Visky András: Öreg színész címmel jelentetett meg egy értekezést a szinhaz.net oldalon, melyben ekképp idézte a művészt: „Egy öreg színész, Makra Lajos, aki Nagget játssza Marosvásárhelyen, egy nyilvános beszélgetésen, a napokban, arra a kérdésre, hogy mit csinál a kukában, amikor a néző nem látja, azt válaszolta, hogy a partnereit hallgatja, mert minél többször játssza az előadást, annál jobban lenyűgözi őt a becketti írás. Nem a végszóra vár, dehogy, hanem figyel. Ilyet csak öreg színész tud, aki számára az előadás nem egy új produkció és újabb megmutatkozási lehetőség, mert ez az újabb és újabb, ez az állandó tülekedés és üresség-szenzáció, a látszani akarás kicsinyességmaratonja elég nevetséges is volna önmagában. Nem az új és a váratlan, hanem a készület folyamatossága. A becketti beszéd: ahogy hirtelen közénk szakad az idő.”

Tekinthetjük ezt az „örökre fiatal” színész ars poeticájának is.

(Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása