Színház nyílik a hatodik kerületben – nem csak gyerekeknek

Úgy tűnik, az idei április a színháznyitások időszaka. A kilenc nap múlva induló Hatszín Teátrum igazgatójával beszélgettünk.

A Tesla Teátrum mellett, Hatszín Teátrum névvel egy elsősorban a gyermek és az ifjúsági korosztályt célzó, de a felnőttek számára is előadásokat kínáló színház nyílik a VI. kerületben. Mint megtudtuk, a Jókai utca 6. szám alatt induló új kulturális térben a teátrum mellett könyvesbolt és kávézó is várja majd az odalátogatókat. Április 22-én nyitnak és az április Janikovszky Éva és az operabeavatás jegyében fog telni.

hatszin_2.JPGForrás: Hatszín Teátrum

Gálvölgyi Dorkát, a Hatszín Teátrum igazgatóját kérdeztük többek között arról, milyen előadásokat láthatunk majd, és vajon mennyire merész dolog elsősorban gyermek és ifjúsági palettával színházat indítani tízpercnyi sétára a Kolibri Színháztól és a Budapest Bábszínháztól.

Elsősorban gyermek és ifjúsági színházi előadásokkal elég merész ötletnek tűnik színházat létrehozni a VI. kerületi Jókai utcában, ahol tíz percnyi sétával a szcéna zászlóshajói közül ketten is elérhetőek (a Kolibri Színház három játszóhelye és a Budapest Bábszínház). Mi az, amivel versenyre lehet és tudtok kelni ezekkel a teátrumokkal?

Szerintem ez nem verseny, ezek a helyek erősítik egymást. A gyerekelőadásokból erős a hiány. A nagy kőszínházakban ez egy mostoha műfaj, pedig a gyerekközönség azon túl, hogy nagyon hálás, a legfontosabb közönség. A mai kicsik lesznek azok, akik majd felnőtt korban is szeretnek színházba járni. Ha most befektetjük ezt az energiát, ők a jövő közönsége. A szülő és a pedagógus annyit tehet, hogy a gazdag kínálatból válogat számukra szellemi táplálékot.

Milyen maga a színházi tér?

A Hatszín Teátrum 230 fő befogadására alkalmas színház, kamaraszínpaddal. A hang és fénytechnika megfelel minden elvárásnak. Hatalmas, 6×4 méteres vászon, projektor, a mennyezeten pedig rácsos tartó várja, hogy a produkciók belakják a termet.

hatszin.JPG

Kizárólag befogadószínházként működtök, vagy saját produkciókat is létrehoztok?

Április 22-én nyílik meg a Hatszín Teátrum, az első hétvége Janikovszky Éva emléke előtt adózik. Április 22-én A lemez két újabb oldala egy befogadott felnőtt Janikovszky előadás. Április 23-án, az írónő születésnapján egy saját ősbemutatóval várjuk a gyerekeket. Az úgy volt... című produkció Janikovszky Éva színpadon soha nem látott könyvei alapján született történet. Április 30-án már egy újabb saját produkcióval várjuk a kicsiket, operabeavatónk A varázsfuvola című operát járja körül.

Mit takar a Hatszín Teátrum elnevezés és mit tartotok a legfontosabbnak, ami miatt létrehoztatok egy színházat?

A Hatszín Teátrum épületében már az ötvenes évek óta volt egy színházterem, így amikor a jelenlegi tulajdonosi kör megvásárolta az épületet, egyértelműen elkötelezték magukat az értékmentés mellett és egy új színházat kívántak itt létrehozni. A tulajdonosok a Geoholding, a Móra Kiadó és jómagam. Az épületben lap és könyvkiadás, gyerekekkel kapcsolatos tevékenység zajlik. A Hatszín elnevezés több dologra is utal, a VI. kerületben, a hatos szám alatt álló épületben legalább hatféle tevékenység zajlik, ami a kultúrához kötődik…

Mivel tervezitek megszólítani a különféle korosztályokat?

Célunk minden korosztálynak „adni” valamit, ami érték, ami emlék, ami szórakozás, ami edukáció. A minden korosztály szó szerint értendő. A 0-3 éves korosztály számára beavató színházzal készülünk, Bozsik Yvette Négy évszak című produkciójával várjuk a legapróbbakat. Operabeavatónk a legkisebbekkel ismerteti meg a zenés műfajt, a színházat. Őszre a kamaszoknak készülünk bemutatóval. A felnőtteknek pedig már ebben a rövid „törtévadban” is tartunk bemutatót Dilettáns, dilettáns! címmel. Mivel fő „profilunk” a gyerekek, ezért elindítunk egy sorozatot, ami a gyerekek jogaival foglalkozik, első témánk a gyermekbántalmazás lesz.

galv.JPG                            Gálvölgyi Dorka igazgató

A kamaszokat megszólító, érzékenyítő előadásaitokhoz terveztek színházi nevelési foglalkozásokat, drámás játékokat is?

Az első teljes, 2017/2018-as évadunk során fogunk ilyen programokat tartani. A kamaszok az a korosztály, akik még kicsit „alakíthatóak”, akikkel nagyon fontos törődni, nem szabad elengedni a kezüket. Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk velük minden olyan társadalmi csoportról, akik kicsit mások, valamiért hátrányosak, vagy „csak” valamilyen őket érintő problémával küzdenek. Másik témánk az internet és a FB lesz, ami nagyon sok előnnyel, de veszéllyel is jár. Ezek most készülő, még formálódó produkciók, amelyek után levezető beszélgetés segít a feldolgozásban és a befogadásban. 

Említetted a felnőtt előadásokat. Milyen terveitek vannak az ő számukra?

Május 27-én mutatjuk be a Dilettánsok, dilettánsok! Egy este a magyar irodalom legrosszabb verseinek és méltán elfeledett klasszikusainak társaságában című estünket. A fűzfaverseket Nádasdy Ádám szakértő rezüméje mellett Kovács Patrícia, Benedek Miklós és Ónodi Gábor mondják el. Emellett több produkcióval is tervezünk együttműködni. Az Orlai Produkció Tagadj! Tagadj! Tagadj!  előadása nyáron várja a nézőket már, de ősszel is folytatódik Lovas Rozi, Sztarenki Dóra, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla szereplésével. A Lepkegyűjtő Bereczki Zoltánnal és Ágoston Katalinnal júniustól szintén nálunk lesz látható.

süti beállítások módosítása