Kinőtt szív - Flamenco az elvesztésről

Hogyan lehet elfogadni azt, ami ellen nem tehetünk? Böröcz Petra flamenco táncos és Szabó Imola Julianna szerző teszik fel ezt a kérdést egy különös táncelőadásban.

Van úgy, hogy egy tragédiáról nem tehetünk, nincs kit és nem is kell senkit hibáztatnunk érte, egyszerűen csak megtörténik velünk. A Kinőtt szív két kislányhőse is ilyen, csupán megtörténtek velük a dolgok: egyikük az édesapját, másikuk a szeme világát veszítette el. Az elfogadáson túl mit lehet ilyen helyzetekben tenni?” – írta Kiss Ottó József Attila-díjas költő, író Szabó Imola Julianna versprózájáról.

sziv_4_laszlo_ambrus.JPGBöröcz Petra a Kinőtt szív előadásában (fotók: László Ambrus)

Szabó Imola Julianna kötetének táncszínházi adaptációja az elfogadás küzdelmekkel, fájdalommal, dühvel, utálattal, sajnálattal, szeretettel, ürességgel,  magánnyal, társakkal kikövezett útját járja végig. Böröcz Petra flamenco táncos koreográfiájában keveredik az ősi és a modern: jelen van a flamenco szikkadt keménysége, a női princípium puhasága, a tradíció megkérdőjelezhetetlen érvénye és a modernitás állandó kétkedése.

sziv_all.JPGAz alkotók kísérleteznek a szöveggel: az írott szó és gondolat nem „csak” a tánc nyelvén nyeri el új jelentésrétegeit. A szöveg és mozdulat társakká válnak, egymásból következnek, segítik, ellenpontozzák egymást, így a jelentéseknek, érzeteknek, gondolatoknak sűrű és izgalmas szövetét hozzák létre – olvasható az előadás ajánlójában.

A darabot a 2016 október 29-ei bemutatót követően többször játszotta a társulat a MOHA Mozdulatművészet Házában, valamint nagy sikerrel szerepelt a 2016 novemberi Vallai Fesztiválon az RS9 Színházban. A 2017-es SzólóDuó Fesztivál nyitóprogramja a Kinőtt szív volt és a szervező Orkesztika Alapítvány a fesztivál vendégprogramjába is meghívta az előadást.

A koreográfia Böröcz Petra táncos, grafikusművész, összművészeti alkotó munkája. A Brisa del Aire formáció alapító tagjaként és más flamenco együttesekkel együttműködve tradicionális flamenco előadásokat készít. Együttesével 2013-ban Antré Díjat nyert. Korábban az Aldebaran Kompánia és a Mencori Társulat tagja. Első táncszínházi munkájával a SzólóDuó 2016 fesztiválon debütált. A Kinőtt szív című táncadaptációt az Orkesztika Alapítvány rezidenseként készítette. Grafikusként a létezés időbeli meghatározottságával foglalkozik, valamint a szöveg és a kép együttélésének lehetőségeit kutatja.

SZABÓ Imola Julianna író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Varratok című verspróza kötete 2014-ben jelent meg. Ebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2015-ben a Molnár István-díj kiemeltje a Liszka hintája című könyvtervével és bekerült az ötven tehetséges magyar fiatal program mentoráltjai közé. Kinőtt szív című kötete 2015 egyik Szép könyv díjasa lett.

sziv_3.JPGBöröcz Petra

A Kinőtt szív legközelebb április 22-én este 7 órától látható az előadás a MOHA Mozdulatművészetek Házában.

(Forrás: Böröcz Petra)

süti beállítások módosítása