Mundruczó Kornél volt a téma Ljubljanában

A Frankenstein-terv korábbi fesztiválsikere után egy szlovéniai irodalmi esten beszélgettek a rendező színházi munkáiról, a darabról és a filmről.

A Ljubljanai Magyar Kulturális Központ április 13-ai irodalmi estjének fő témája  Mundruczó Kornél színházi munkássága, azon belül is a Bíró Yvette-tel közösen jegyzett Frankenstein-terv volt, amellyel a Proton Színház 2009-ben nagy sikerrel mutatkozott be a ljubljanai Mladi levi Fesztiválon.

A Mary Shelley regénye alapján Bíró Yvette és Mundruczó Kornél által írt darab a szörnyeteg és teremtője viszonyát állítja a középpontba, így világítva rá a nézőnek a mássághoz, illetve az abnormálishoz való kapcsolatára, de egy rendőrségi nyomozás keretein belül a mai társadalom működési zavarait is bemutatja.

frank.jpg            Frankenstein-terv

A Cannes-i filmfesztiválra is beválogatott film megtekintése után Marjanca Mihelič műfordító, a magyar irodalom kiváló ismerője, és a darabban közreműködő tolmács, valamint a Mladi levi fesztivál kurátora, Mojca Jug beszélgettek a szlovén vendégjáték fogadtatásáról és a darab, illetve a film különös aktualitásairól. A rendezvény meghívott fővendége a Proton Színház ügyvezető igazgatója, Büki Dóra volt.

A magyar kultúra sokszínűségét hangsúlyozva, a Ljubljanai Magyar Kulturális Központ mint a Balassi Intézet egyik külföldön működő magyar kulturális intézete, elsősorban olyan programok rendezését támogatja, amelyek reflektorfénybe helyezik a magyar kortárs és klasszikus művészetet. Az intézet arra törekszik, hogy felkeltse a ljubljanai közönség figyelmét a magyar kultúra iránt és ösztönözze a magyarok és a szlovénok közötti együttműködést.

A Proton Színház huszonegy fesztivált megjárt Frankenstein-terv című előadása legközelebb május 28-án délután 3 órai kezdettel, illetve este 7 órakor látható a Trafó műsorán, ismét külső helyszínen.

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása