Lassan kezd lehullni a lepel a POSZT Fesztivál programjairól

A rendezvénysorozaton monodrámák és független előadások épp úgy találhatóak, mint fesztiváldíjas rendezések, komédiák, vagy réges-rég futó színházi produkciók.

A tavalyi évtől a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra. A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban, a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, a Séta Téren, a Színház téren, Pécs belvárosában, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre.

titkaink.jpg

Nyilvánosságra hozták a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozót kísérő POSZT Fesztivál első eseményeit.

POSZT Fesztivál 2017 előadásai

Gyarmati Fanni naplója (FILC produkció, r.: Seres Tamás)

Június 8., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

Az elmúlt évek egyik nagy irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben fogalmazódott meg Hámori Gabriella színésznőben, hogy szeretne ebből az anyagból előadást készíteni. A Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több mint hatvan előadás élt meg, bemutatták több játszóhelyen és fesztiválon is.

gyar.jpg

 

Ingmar Bergman: Őszi szonáta (Orlai Produkciós Iroda, r.: Vörös Róbert)

Június 8., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Eva karácsonyra hazahívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot – férjével, Viktorral nagyon készülnek a találkozásra. Az elismert és gazdag zongoraművésznő azonban nem tudja, hogy Eva maga mellé vette másik leányát, a fogyatékos Helenát, akit még ő helyezett el egy intézetben … van mit megbeszélniük az ünnepek alatt. Anya és lánya egymás szeretetére vágyva küzdenek elismerésért, megértésért, tiszteletért. Az előadás Ingmar Bergman 1978-ban készült híres filmjének forgatókönyve alapján készült.

oszi.jpg

 

Yasmina Reza: Az öldöklés istene (Jászai Mari Színház, r.: Guelmino Sándor)

Június 9., 18:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Az egyik házaspár kisfia bottal kiveri a másik házaspár kisfiának két fogát. Ám a szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, levonják a konzekvenciákat és átgondolják a teendőket. „Az öldöklés istene” azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt, egész életük csődjével. A sokszoros díjnyertes mű írónője szerint az egész emberi civilizáció nem más, mint maga a darab: bohózat.

oldok.jpg

 

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok

(Bethlen Téri Színház-Manna produkció, r.: Szilágyi Bálint)

Június 9., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

Handke 2011-ben írt darabja egy beszélgetés története. A férfi és a nő megállapodott. A férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig válaszol. Mindenre. Őszintén. Egy szabály van: nincsen akció. Csak párbeszéd. A nő belekezd a szexuális autobiográfiájába. Kivel, mikor, hogyan, mit. Kezdve a gyerekkortól, egészen a mostani pillanatig.

De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És mondjuk, akcióba lép... Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra...

Egy abszurd párbeszéd a szerelem abszurditásáról.

Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.

aranju.jpg

 

Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk

(Trafó - Füge Produkció, r.: Kelemen Kristóf)

Június 10., 18:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

Kelemen Kristóf előadása konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg olyan kérdéseket a pályakezdő színészek helyzetével kapcsolatban, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani. A produkció a legendás, 1969-es színészvizsgából, a Közönséggyalázásból indul ki, amelynek során az akkori tanszékvezető, Ádám Ottó az előadás közben feldúltan távozott a nézőtérről. A személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban az alkotók a múltról a jelenre ugranak és elkezdenek a jelenlegi fiatal generáció küzdelmeiről beszélni – saját élményeiken, humoros, groteszk és drámai történeteiken keresztül.

mikozben.jpg

 

 

Beugró

Június 11., 19:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

A Beugró négyszereplős, szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A négy szereplőnek improvizációs feladatokat kell megoldania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először. Díszletként általában csak négy szék áll rendelkezésükre.

beugro.jpg

 

Parti Nagy Lajos: Don Quijote (Nézőművészeti Kft., r.: Rába Roland)

Június 12., 19:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

„Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt. Vannak, akik azt állítják, hogy vezetékneve Quijada vagy Quesada volt (mert némi véleménykülönbség van a szerzők közt, akik e tárgyról írtak), habár a legvalószínűbb, hogy Quijanónak hívták. Ez azonban éppen nem lényeges történetünkben. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott…” - részlet a regényből.

don.jpg

 

Billy van Zandt – Jane Milmore: Bocs, félrement! (Orlai Produkciós Iroda, r.: Paczolay Béla)

Június 13., 18:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét: gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket - aztán egy napon kap saját számítógépet. Be is csap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől, talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a legjobb barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. De ki az a Wanda? Itt valami visszavonhatatlanul félrement.

A nagy sikerű off-Broadway komédia valós történet, valós e-mailekből. Sokan játszhattuk már valamelyik szerepét.

bocs.jpg

 

Pintér Béla: Titkaink (Pintér Béla és Társulata, r.: Pintér Béla)

Június 14., 18:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

Pintér Béla kíméletlen pontossággal színpadra vitt zenés-prózai szatíráját látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a szocializmus underground muzsikája szól a háttérben. A társulat ezúttal is egy fontos, de mindig is került és „titkosított” témát feszeget a tőlük megszokott társadalomkritikus iróniával: az ügynöktémát.

A virtuóz cselekménycsavarokkal és szimbolikus elemekkel tűzdelt történet szerint a táncház-mozgalomban is aktív Balla Bán István népzenegyűjtő sötét titkot őriz: képtelen úrrá lenni kisiskolás nevelt lánya, Timike iránti vonzalmán, amit egyedül legjobb barátja, a táncházvezető Tatár Imre édesanyjával oszt meg. Ám az asszony halálával a titok nem kerül a sírba, hiszen az ellenzéki mozgalmakkal szimpatizáló Szádeczky Elvira lakásán poloskákat helyezett el az állambiztonság…

Az előadást Magyarországon és külföldön az alábbi díjakkal honorálták:
Színikritikusok Díja 2014: A legjobb előadás
Színikritikusok Díja 2014: A legjobb új magyar dráma
Vidor Fesztivál Nyíregyháza 2014: DOTTORE-DÍJ A legjobb előadás
40. Fadil Hadži Days of Satire Festival, 2016: A legjobb előadás, A legjobb szöveg, A legjobb színész: Stefanovics Angéla
 

Az előadás megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.  

tit.jpg

 

Márai Sándor: Hallgatni akartam (Vígszínház, r.: Marton László)

Június 14., 18:30, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel a befejezés időpontja gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amelynek megtörténtével Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza előadásában. 

hallgatni.jpg

 

Szép Ernő: Csak szólani egy szót mint ember (Nemzeti Színház, r.: Galambos Péter)

Június 15., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

Nem tudom, miért szoktak a legrövidebb önéletrajzban is az iskolázás felől beszámolni. Az ember élettörténete a gondolkozása. Ami életemben a fejemben végbement, az az én életem, a többiről, ami velem megesett, nemigen tehetek, az nem tartozik rám. Sok szépet gondoltam, higgyék el: sok olyat szerettem volna írni, amit érdemesebb lenne olvasni, mint amit írtam. Istenem, ha azokat a verseket olvasnák, amiket meg nem írtam! Mindig pénz kellett, tárcát írtam, cikket írtam, kuplét írtam, színdarabot, regényt írtam és filmeket írtam, amelyeket soha meg nem vettek. Olyan mániám van nekem is, hogy mindennap fiatalabb leszek majd, pénzem is lesz, elkezdem, amire készültem és nyugodtan fekszem majd a föld alatt, elvégeztem, ami rám volt bízva, kiadtam az egész szívemet.” (Szép Ernő)

csak_szolani.jpg

 

Hindi Brooks: romance.com (Rózsavölgyi Szalon. r.: Dicső Dániel)

Június 15., 19:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

Az amerikai írónő romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt, ahol mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Így történhet meg, hogy egy nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki. Az amúgy is vígjátékba kívánkozó alaphelyzet akkor válik igazi, vérbő komédiává, amikor a magát 25 évesnek kiadó Nora, és a 28 évesként chatelő Ben randit ad egymásnak. Sok-sok félreértés után persze kiderül, hogy ki kicsoda és mindenki megtalálja a hozzá illő párt.

Az előadást 2015-ben Arlecchino-díjjal, 2016-ban Vastaps-díjjal honorálták.

romance.jpg

 

Eric Assous: Mesterhármas (Rózsavölgyi Szalon, r.: Csizmadia Tibor)

Június 16., 19:00, Pécs - Zsolnay Negyed, E78 Terem

Mindig kockázatos, mondhatni ellenjavallt bizalmasként tekinteni a házastársunkra. Az őszinteség mint a harmonikus párkapcsolat alapja, hiú ábránd. Vegyük például Jeanne-t és Maxime-ot. Jó pár évnyi boldog házasság után úgy döntenek, hogy bevallanak egymásnak néhány félrelépést. Ez azonban gyötrő kételyekhez, kínzó vádaskodáshoz és elviselhetetlen féltékenykedéshez vezet. Nincsen hazugság következmény nélkül, nincsen igazság veszély nélkül. A bizalom alapja mindig illúzió, mégis elengedhetetlen feltétele a családi békének.

A Rózsavölgyi Szalon ismét egy népszerű kortárs francia darabot tűzött műsorára. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. És ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is rengeteg szerepet kap a darabban, ez pedig még árnyaltabbá és izgalmasabbá teszi a három szereplő történetét.

mester.jpg

 

 

Gogol: Egy őrült naplója (Orlai Produkciós Iroda, r.: Bodó Viktor)

Június 16, 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” Bodó Viktor 2016 tavaszán állította színpadra monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét folyamatosan, szemünk láttára elvesztő, már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban. Rá épült a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem című előadása is, amely szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, utóbbi segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális.

Az előadás a tatabányai MOST FESZT legjobb monodrámának járó és a legjobb alakításért kapott díjat is elnyerte idén.

egy_orult.jpg

(Forrás: POSZT)

süti beállítások módosítása