„Szabadnak csak az születhet, akit szabadon szülnek”

Szüléstörténetekből álló szövegfelolvasó maratonnak ad otthont a Pesti Magyar Színház. A rendezvény ingyenesen látogatható.

A szinte mindenkit érintő, gyakran indulatokat és értetlenkedést keltő közéleti téma a színház művészei és barátaik tolmácsolásában május 7-én délután 6 órától éjfélig látható és hallható a Pesti Magyar Színházban.

A szervezők célja, hogy kiemelt figyelmet kapjanak azok a családok, nők, akik olyan körülmények között szültek, amely mindenképpen szót érdemel. Akár a boldogsága, akár a traumája miatt.

sz_vizkelety_marton.JPG        Fotók: Vízkelety Márton

​Az est alapkoncepciója, hogy mindenkinek joga van olyan körülmények között szülni, amilyenben megbízik. Legyen az kórház, otthon, vagy bármi más. Úgy vélik, a túlszabályozottság csak a rémületet erősíti, holott a szülés egy természetes folyamat,​ ​amit nem lenne szabad félelmek közé szorítani.

Ezekkel a történetekkel azt szeretnék elérni, hogy kiemelt figyelmet kapjanak azok a nők és​ családok,​ akik elég bátrak voltak választani, elég bátrak voltak a legfájdalmasabb, legpokolibb helyzetben helytállni és elég bátrak voltak ahhoz is, hogy mindezeket leírják és most megosszák a közönséggel.

Szeretnék, ha hallható lenne a hangja az alternatív lehetőségekben is gondolkodó, önmagukat szabadnak gondoló szülőknek - akár otthon, akár kórházi keretek között akarnak szülni. Szeretnék, ha ezeket a szülőket nem bélyegeznék meg azzal, hogy felelőtlenek, hanem megértené a közvélemény, hogy szabadnak csak az születhet, akit szabadon szülnek. Abban bíznak, hogy ha a szülők, a családok megélhetik a szülés és a születés boldogságát, akkor egyre többen vállalnak majd gyereket.

Ezen az estén bárki bemehet a Magyar Színház nézőterére, leülhet és bármennyi időt eltölthet a szövegek meghallgatásával. A belépés ingyenes.

sz_viz.JPG

A felolvasók a Magyar Színház társulata és barátai:
Ruttkay Laura, Hernádi Judit, Peremartoni Krisztina, Ráckevei Anna, Soltész Bözse, Balázsovits Edit, Bíró Kriszta, Gémes Antos, Haumann Petra, Kerekes Viktória, Papp János, Igó Éva, Fillár István, Sztankay Orsolya, Wégner Judit, Kálid Artúr, Szalay Kriszta, Benkő Nóra, Béres Ilona, Hámori Ildikó, Töreky Zsuzsa, Murányi Tünde, Takács Katalin, Rudolf Péter, Borbás Gabi, Kútvölgyi Erzsébet, Csöre Gábor, Udvarias Anna, Szabó Ildikó, Ágoston Péter. Andrádi Zsanett, Csonka András, Epres Attila, Hámori Gabriella, Nagy-Kálózy Eszter, Zsurzs Kati, Hegyi Barbara, Péter Kata, Egri Márta, Gáspár Kata, Halmágyi Sándor, Horváth Illés, Lengyel Ferenc, Móga Piroska, Simon Andrea Szatmári Attila Szűcs Sándor Ullmann Mónika, Mácsai Pál és Zalán János.

​A szövegek - néhány kivételtől eltekintve - nem profin megírt írói szövegek, hanem anyák, apák, szülésznők, bábák, dulák megélt történetei. A szövegeket a színház a Másállapotot a szülészetben – Emma Műhely és az otthonszules.hu oldalak szerkesztőitől kapta, illetve Nováky Rita szülésznőtől. Az irodalmi szövegek Szabó Ildikó, Péterfy-Novák Éva és Kiss Judit Ágnes írásai.

(Forrás: Pesti Magyar Színház)

süti beállítások módosítása