Mozart-fantasy Debrecenben

Rusznyák Gábor a fantasyk hangulatában viszi színre Mozart A varászfuvola című művét a debreceni Csokonai Színházban.

Bár a próza világából érkező rendező első alkalommal dolgozik operával, nem áll távol tőle a zene világa. Rövid ideig zeneszerzést tanult, szerzett már zenét színdarabokhoz, rendezett vígoperettet. Mozart legtöbbet játszott operájának világát a színház fantasy világába képzelte el, hisz a színház is egy nem létező valóságot teremt egy előadás idejére.

Számomra – koromnál fogva is talán – a Stalker zónája, ez a „varázsfuvola-valóság”, ahová vágyunk, mert ott mindenféle dolgok történnek, történhetnek velünk. Ez a logika az, amelyben érteni, értelmezni tudom A varázsfuvolát” – mondta a rendező az előadás kapcsán.

var_1.JPGRusznyák Gábor rendező és Varga Viktória az előadás próbáján (fotók: Máthé András)

A varázsfuvola Mozart legtöbbet játszott műve, amely egyszerre mese, infantilis játék, filozófiai mű, igazi színház és zene, telis-tele rejtélyes utalásokkal, átitatva szabadkőműves szimbolikával, a felvilágosodás nagyszerű és magasztos eszméiével és máig ható illúzióival. Ez az az opera, amely minden alkotót arra inspirál, hogy megteremtse a saját Varázsfuvola-univerzumát. Erre tesz majd kísérletet a debreceni előadás is.

Mozart zenéje zseniális, ugyanakkor a librettó olykor zavaros és látszólag vagy szándékoltan önellentmondásos, de talán pont ez az ellentmondásosság, a létezés ellentmondásossága áll ennek a műnek a középpontjában. Senki és semmi nem az, aminek elsőre látszik, talán csak a szerelem és a szeretet. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztály számára tartogat mondanivalót – olvasható a felvezetőben. 

var_2.JPGRendes Ágnes, Turpinszky Gippert Béla és Bódi Marianna

A produkció főbb szerepeiben Kovács István (Sarastro), Kolonits Klára/Varga Viktória (Éj Királynője), Molnár Ágnes (Pamina), Balczó Péter/Turpinszky Gippert Béla (Tamino), Donkó Imre (Papageno), Zábrádi Annamária (Papagena) és Böjte Sándor (Monostatos) látható.

A zenekart Somogyi-Tóth Dániel, illetve Szabó Sipos Máté vezényli.

Az előadás bemutatója 2017. április 28-án 19 órától lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán. Ezt követően áprilisban és májusban további tíz alkalommal szerepel a teátrum műsorán.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása