Szívügyek Pintér Béla módra - Interjú

Pintér Béla előző darabjának a témája egy szívátültetés, a következőé Máté Gábor nőkkel kapcsolatos viselt dolgai lesznek. A Fidelio ezekről is kérdezte.

Pintér Béla a Szívszakadtig előtt a budapesti Katonában rendezett egy kisebb botrányt kiváltó előadást A bajnok címmel. Az operaként előadott történet kísértetiesen emlékeztetett egy jobboldali vezetőpolitikusnak korábban a bulvármédiában megszellőztetett magánéleti bonyodalmaival. Ennek akkor komoly sajtóvisszhangja volt, elsősorban a jobboldali médiumok felől érkeztek erőteljes, helyenként ízléstelen kritikák. „Tudatosan nemigen reagáltam az akkori, heves megnyilvánulásokra. Mindössze két nagyobb interjút adtam két, különböző pólusú hetilapnak” – mondja erről a Fidelión megjelent interjúban Pintér Béla.

pin_szecsi_istvan.jpg                 Pintér Béla (fotó: Szécsi István / Fidelio)

Számára az előadással kapcsolatban az a legfontosabb, hogy „ez az egyik legjobban sikerült munkám, igen jól megy azóta is, emelt helyárral, zsúfolt házakkal, várólistával. Ha arra gondolok, hogy bőrdíszművesként kezdtem, aki szeretett volna színház közelébe kerülni, s amellett, hogy a saját társulatommal eredményeket értem el, most sikert arattam a Katona József Színházban is – jó érzés”.

Legutóbbi rendezése, a Szívszakadtig című előadása egy szívátültetés elő- és utótörténete. Az interjúból kiderül, hogy az alapötlet Csákányi Esztertől származik. „Csákányi Eszter mesélt egy agysebészről, aki szerint a lélek a szívben lakozik. Hátborzongató volt számomra, meg is kérdeztem egy gyermekszívsebészt, aki azt válaszolta, hogy ez hülyeség, bár... És elmesélt három esetet. Az egyikben a szívátültetésen átesett emberből, akinek korábban súlyos tériszonya volt, lelkes hegymászó lett. Mint kiderült, a transzplantáció donorjának is ez volt a szenvedélye.”  

Több Pintér Béla darabban is szerepelnek orvosok. „Az orvos ma olyan hős, mint a Shakespeare-drámákban vagy a népmesékben a király. Élet és halál ura” – hangzik el ennek az oka a beszélgetésben. „Azt remélem egyébként, illetve úgy tapasztalom, hogy nem sértő az orvosok számára az, ahogyan a darabjaimban megjelennek” – folytatja a gondolatmenetet Pintér Béla.

szivsz_meszaros_csaba.jpgPintér Béla mint orvos a Szívszakadtig előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

A fent említett sajtóreakciók egyike a Heti Válaszé volt, ahol az előadásban néven nem nevezett jobboldali politikus „színpadra állítására” válaszképpen Máté Gábornak, a budapesti Katona igazgatójának magánéletét ásták elő, mondván, arról miért nem ír előadást Pintér Béla, hogy Máté Gábor annak idején „abortuszra kényszerítette” a feleségét. Pintér Bélának több sem kellett és megszületett a fejében egy olyan darab ötlete, amelynek Máté Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Pintér Béla nevű szereplője is lesz. „Ascher Tamás Háromszéken lesz a címe, a témáját pedig Máté Gábor nőkkel kapcsolatos viselt dolgai adják” – mondja el az alapötletet Pintér Béla. Egy hónap múlva kezdi el írni a darabot, amit ismét a budapesti Katonában fog megrendezni.

Az interjúból az is kiderül, hogy a Katonában szerzett tapasztalatai vajon változtattak-e Pintér Béla munkamódszerén vagy szemléletén, mi olyat csinált a legutóbbi nyáron, amit már tizennyolc éve nem és hogy miért volt korábban olyan titokzatos a Szívszakadtig előadása kapcsán.

A Fidelión megjelent interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

süti beállítások módosítása