Bartók-est a pécsi Kodály Központban

A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi április 25-én és 26-án látható Vincze Balázs koreografálásában és Bogányi Tibor vezényletével.

A Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok a Pécsi Balett közreműködésével állítja színpadra a zeneszerző két táncjátékát a Kodály Központ színpadán. A számos tekintetben egyedülálló produkció hiánypótló Pécs színházi életében. Vincze Balázs koreográfiái, a Pécsi Balett táncművészei és a Pannon Filharmonikusok társulata a 2010-ben megnyílt Kodály Központ egy mindeddig kiaknázatlan lehetőségéből megszülető produkciót tár a közönség elé.

bal_bublik_robert.JPGA fából faragott királyfi (fotó: Bublik Róbert)

 „Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül, a két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívás egy koreográfusi pálya során. A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről a külsőségek fetisizálása helyett - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje a ma emberének is tükröt tartanak. Társadalomkritikájuk érvényesebb, mint valaha.” – ajánlja az előadásokat Vincze Balázs koreográfus.

bal_posztos_janos.JPG                        (A csodálatos mandarin - fotó: Posztós János)

A produkció karmestere, Bogányi Tibor több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál: „2005-ben Turkuban az évad során dirigáltam Bartók összes színpadi művét. Elképesztően innovatív zene mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény dirigálni, benne lenni, hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve várom újra az alkalmat, felemelő, hogy a Kodály Központban most ismét átélhetem a pécsi közönséggel együtt.

A fából faragott királyfi szcenizálva a Pannon Filharmonikusok Királyfi és Pulcinella tánca című koncertjén debütált március 25-én.

A csodálatos mandarin bemutatója a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként valósult meg.

(Forrás: Pécsi Balett)

süti beállítások módosítása