Trió – Egy szerelmi háromszög hegedűkre és csellóra

A Mozsár Műhely május 18-ai színházi bemutatójában a zenei hangok a megformált karakterekből születnek, ugyanakkor a zene is megőrzi függetlenségét.

A hűtlen férj, Brúnó, aki számára a zene mindenek felett áll, valamint felesége és szeretője alkotják a zenei triót. Feloldhatja-e a zene az ebben a mikrokörnyezetben kialakult érzelmi mélységeket és magaslatokat? Valóban mindenek felett áll, lehet-e a szerelem maga a zene? – teszi fel kérdéseit az előadás.

trio.JPGTallián Mariann, Gazda Bence és Rohmann Ditta

Gazda Bence hegedűművész, a Budapest Klezmer Band hegedűse a hűtlen Brúnót alakítja; Rohmann Ditta Junior Prima-díjas csellista a feleség, Juliette, szerepében lép színpadra; Annát, a másodhegedűst pedig Tallián Mariann színész-hegedűművész játssza. Az előadást Kőváry Katalin állítja színpadra.

Ami pedig a színház és a zene különös együttesét illeti, a darab három előadója végig jelen van a színpadi térben, azonban színházi értelemben nem minden jelenetben játszik. Azt alkotók elképzelése szerint ez a kettősség adja azt a lehetőséget, hogy a zenei kompozíció is további rétegekre bomoljon, vagyis színpadi értelemben külső és belső zenére, attól függően, hogy az adott hangszeres szereplő része-e a jelenetnek vagy sem.

A darab egyértelműen színházi megvalósításra íródott, viszont rengeteg pontos zenei utalással. Ahhoz, hogy az általam kutatott kiegyensúlyozott multidiszciplinaritást képes legyek megteremteni az előadással, szükséges a zenei réteg autonómiájának biztosítása. Szerencsére erre a szövegkönyv kiváló alkalmat ad. A kilencedik jelenet dramaturgiája szinte zenei szerkesztésű szimmetriával bír.” – írja Gryllus Samu, zeneszerző.

A Trió című előadás május 18-án este fél 8-tól látható a Mozsár Műhelyben.

(Forrás: Mozsár Műhely)

süti beállítások módosítása