24 nap, 109 helyszín, 187 program – Véget ért a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Háry János bemutatójával zárult a három és fél héten át zajló 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A hazai és nemzetközi közönség Budapest fontos előadóművészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, kiállítótereiben, múzeumaiban és rendhagyó helyszíneken, utcán és köztereken is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival. 335 nap múlva, 2018. március 30-án kezdődik a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Az idei fesztivál színes programkínálatában komoly- és kortárs zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, újcirkusz, színház és képzőművészet, design és divat is helyet kapott.

btf_hary_posztos_janos_btf.jpgHaumann Péter és Dobák Attila a Háry János előadásában (fotó: Posztós János / BTF)

A fesztiválélményhez immár szervesen hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható először: 2017-ben a Magyar Állami Népi Együttesnek, a Recirquel Újcirkusz Társulatnak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek és Barta Dóra társulatának köszönhetően négy ősbemutatót ünnepelt a fesztivál, és hét magyarországi bemutatót, valamint kilenc színházi premiert is láthatott a közönség. Az új produkciók zöme a bemutatót követően is műsoron marad.

A fesztivál három és fél hetében többek között olyan kiváló művészek és világsztárok látogattak Budapestre, mint Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, de hatalmas várakozás övezte a világpremier után alig néhány héttel hazánkba érkező Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című produkciót is. A telt házas előadást a hazai művészeti szcéna legjobbjai követték a nézőtérről, John Malkovich és Kulka János színművész közös fotója bejárta a hazai sajtót és a közösségi médiát.

btf.jpgJohn Malkovich és Kulka János

A kiegyezés évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével állt színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, az eseményen részt vett a kenti hercegné, a brit uralkodói család egyetlen magyar származású tagja férjével, a kenti herceggel. A pár nemcsak a koncertről és Bogányi Gergely zongorajátékáról beszélt lenyűgözve, de Zoób Kati különleges ruhakölteményeiről is. A kiegyezés kori divat motívumaiból inspirációt merítő kreációkat a Müpa tereiben egy rendhagyó divatbemutató keretében láthatták a koncertre érkezők.

A meghosszabbított, három és fél hetes időtartam lehetővé tette, hogy több műfajban is különleges, „fesztivál a fesztiválban” élménnyel bővüljön az eseménysorozat: több mint tízezer ember látogatott el a Budapest Art Week programjaira, rengetegen voltak kíváncsiak a III. Fotóutca Fesztivál kiállításaira és workshopjaira, a Pont Fesztivál családi programjaira és rendhagyó koncertjeire, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest bemutatóira. Számtalan ingyenes, izgalmas produkcióval találkozhattak a nézők a Budapest utcáin felállított hatalmas, piros BTF-kockákban, valamint az első ízben megvalósult Akvárium Tavasz Terasz ingyenes eseményein.

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30-án indul és április 22-ig tart. Április 7-én és 8-án Ákos 50 címmel rendhagyó, ünnepi estre készül a Kossuth-díjas énekes és dalszerző, Kovács Ákos. A kulturális tavasz 2018-ban is a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik majd, a visszaszámlálás elindult.

(Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

süti beállítások módosítása