Elek Tibor igazgathatja öt évig a Gyulai Várszínházat – Egy döntés margójára

Sokak szerint ezzel Vidnyánszky Attila, a hazai színházi élet potentátja vette be a gyulai várat. Elek Tibor cáfolja ezeket a véleményeket.

Zárt ülésen döntött ma Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Gedeon József tavaly őszi halálával megürült Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. élére kiírt pályázat eredményéről. Tíz igen és két tartózkodás mellett választották meg Elek Tibort, aki így 2017. május 1-jétől 2022. április végéig tölti be a posztot.

gyula.jpg                                 Gyulai Várszínház (forrás: Fidelio)

Eredetileg hárman pályáztak az igazgatói posztra: Varga Marianna a Kft. jelenlegi megbízott ügyvezetője, aki korábban öt évet dolgozott együtt Gedeon Józseffel, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, a Bárka folyóirat főszerkesztője és Csurulya Csongor színész, rendező, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője. A szakmai bizottság előzetesen Varga Marianna és Elek Tibor pályázatát támogatta.

A kiírásban szereplő előadó-művészeti szervezetnél szerzett ötéves szakmai tapasztalatnak Varga Marianna a Várszínházban korábban eltöltött öt év és a Gedeon József halálát követő időszak alapján megfelel. Ugyanez Elek Tibornál már kérdéses lehet, mivel bár 2008 óta a békéscsabai Jókai Színház alkalmazottja, nem a színházban dolgozik, hanem a teátrum által kiadott Bárka folyóiratot szerkeszti. Az is igaz, hogy ebben az esetben már a pályázat kiírásában sem szerepelt az a kitétel, hogy ezt a bizonyos tapasztalatot „a szervezet alaptevékenységének megfelelő és ahhoz közvetlenül kapcsolódó munkakörben” kell megszerezni. Lehet ezt Elek Tibor számára egy szerencsés körülménynek tekinteni és lehet arra is gondolni, hogy eleve rá lett kiírva a pályázat.

Több médium is ez utóbbira gondol, amikor tudni vélik, hogy Elek Tibor igazgatói kinevezése Vidnyánszky Attila közbenjárására történhetett, aki többek között a Nemzeti Színház igazgatója és a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A HVG információi szerint Elek Tibor Vidnyánszky Attilának és Fekete Péternek a békéscsabai színház egykori igazgatójának, majd művészeti tanácsadójának a jelöltje. A HVG meglátása szerint „Vidnyánszky úgy gondolja, hogy a színházi ügyekben nem járatos Elek révén még nagyobb befolyást szerez a Gyulai Várszínház ügyeibe”. A Magyar Narancs korábbi cikke egyenesen einstandolásnak nevezte Elek Tibor esetleges megválasztását.

gyulai_var.jpg

A kinevezést követően Görgényi Ernő polgármester Elek Tiborról elmondta, hogy a József Attila-díj mellett a Várszínház által alapított Sík Ferenc-nívódíj tulajdonosa is, utóbbi elismerés a városvezető szerint jól jelzi szoros kötődését a gyulai teátrumhoz. A városvezető örömét fejezte ki, hogy egy „magas szintű felkészültséggel rendelkező, igazi művészként elismert helyi alkotó” kerül a várszínház élére, aki programjában egyértelművé tette, hogy „tiszteletben tartja és tovább viszi azokat az értékeket, amelyek révén a teátrum a nemzeti kultúra egyik jeles alkotóműhelye lett és a nemzetközi kultúra térképére is felkerült".

 Elek Tibor arról nyilatkozott, hogy három évtizedes múlt köti a színházhoz, első kritikáit, évadértékelőit a Gyulai Várszínházról írta, Gedeon József korábbi igazgató tanácsadója volt, több mint egy évtizedig szerkesztette a teátrum műsorfüzetét és hosszú ideje szervezi a kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztivált.

Tervei szerint  a Shakespeare-fesztivált megőrizné, de két-három nappal lerövidítené, és „a közönség számára befogadhatóbb”  darabokat hívna meg rá.

Azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint ő Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának embere lenne, azt mondta: soha senkinek nem volt az embere, mindig a saját útját járta és ez így lesz a jövőben is.

(Forrás: Színhaz.hu, MTI)

süti beállítások módosítása