Az egri Gárdonyi Géza Színház a Traviatával ünnepli a táncot

A Tánc Világnapját 1983 óta minden évben április 29-én, Jean Georges Noverre francia balettművész születésnapján tartjuk.

Az egri teátrum a táncművészet legnagyobb ünnepén előbb kiállítással idézi fel a GGTánc Eger eddigi legsikeresebb előadásait, majd este 7 órától az útról letért, időtlen szerelem jelképével, a Traviata című táncjátékkal emlékezik. Az előadás az Inversedance és a GGTánc Eger koprodukciója, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás közös koreográfiája.

trav_toth_karolina.JPGTraviata - Tóth Karolina (fotó: Gál Gábor)

A mű alapját ifj. Alexander Dumas A kaméliás hölgy című regénye ihlette. A történet szerint a tüdőbeteg Violetta Valery, az ünnepelt kurtizán egy estélyen találkozik a fiatal Alfredo Germont-al, és egymásba szeretnek. A szabad szerelmet egyetlen férfiért megtagadó nő később az apa nyomására elhagyja kedvesét és újra az előző életét választja. Az önérzetében sértett ifjú először kegyetlenül megbántja a nőt, majd – mikor apja bevallja neki, hogy a szakítás az ő nyomására történt – visszatér hozzá. Azonban már késő: Valery meghal. Szerelem és halál... ez a mű eredeti címe.

De kicsoda ma Traviata, aki letévedt az útról? És mit jelent mai szemmel az Út? – teszik fel a kérdést az alkotók. Vajon hogyan lehet megszólaltatni és hitelessé tenni ezt az operát tánc által? – erre a kérdésre is választ adhat az egri produkció.

(Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

süti beállítások módosítása