Lőrinczy György lesz az NKA alelnöke

Az Operettszínház főigazgatója kerül a néhány napja leváltott Doncsev András helyére, aki az NKA-t érintő átalakulások miatt kritikát fogalmazott meg.

A korábbi törvénymódosítás értelmében a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai helyet kaptak az NKA bizottságaiban és kuratóriumaiban. Ez az átalakítás Doncsev András meglátása szerint zökkenőmentesen zajlott le, ugyanakkor számos független intézmény megszűnésével egy időben az NKA igazgatósága mint független költségvetési szerv beleolvadt az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ami már messze nem volt ennyire problémátlan.

lor.jpg                 Lőrinczy György (fotó: Bíró András)

Doncsev Andrásnak ezzel kapcsolatban gyakorlati aggályai voltak. „A kollégák az igazgatóságnál elkezdtek nagy számban felmondani az átszervezés, a bizonytalanság és a tájékoztatás hiánya miatt” – fogalmazza meg ezt utólag az Index-nek adott interjújában. Mindez a pályázati adminisztráció munkájának nehézkessé válását okozta.

Arról is cikkeztek vele kapcsolatban, hogy eltávolításának oka az volt, hogy az általa irányított Cseh Tamás Programban túl sok liberális zenekar kapott támogatást. Mint az Indexnek elmondta, ilyen jellegű visszajelzést sosem kapott sem felettesétől, Balog Zoltán minisztertől, sem mástól, és már magát a kifejezést sem tudja értelmezni. Meglepetésként érte, hogy bizalomvesztésre való hivatkozással, viszonylag hirtelen mondtak fel neki. Hivatalosan közös megegyezéssel távozott a posztjáról.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május 1-től Lőrinczy György kulturális menedzsert bízta meg az alelnöki feladatok ellátására. Az új vezető megbízatása négy évre szól és e munkája mellett továbbra is megtartja operettszínházi főigazgatói feladatkörét.

Mint Lőrinczy György elmondta, ebben a funkcióban sem kíván mást tenni, mint a szakmában eltöltött harminc évében, illetve a közelmúltban az NKA Színházművészeti Kollégiumának vagy az Emmi Színházművészeti Bizottságának tagjaként. „Az eltérő ízlés és a különböző meggyőződés alapján alkotó művészek és szakmai szervezetek együttműködését szeretném erősíteni. Valamennyi fontos kérdésben a kormányzati döntéshozók és a szakmai szereplők konstruktív és őszinte párbeszédét kívánom támogatni, mindenekelőtt azonban a nemrégiben átalakított adminisztratív rendszer megújuló működését kell segítenem" – fogalmazott.

(Forrás: szinhaz.hu, MTI, Index)

süti beállítások módosítása