Az Emmi közleménye szerint a kormány többet költ táncra

Kiterjesztette a táncművészeti életjáradékot, új programot indított a magyarországi táncművészet fiatal alkotói számára és nőtt a táncművészeti programok támogatása is.

A Tánc Világnapja alkalmából kiadott közleményben felidézték, a 2013-ban bevezetett, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett tagjait érintő életjáradék január 1-jétől további négy, nemzeti minősítésű társulat tagjaira is kiterjed, mindazokra, akik a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes és a Budapesti Operettszínház társulatában vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább 25 éven át magántáncosi vagy tánckari tevékenységet főfoglalkozásszerűen folytattak.

Ezzel kapcsolatban a törvény megszületésekor a bővítésből szép számmal kimaradó tánctársulatok és táncosok diszkriminatívnak és aggályosnak tartották a törvénymódosítást, jelezve, hogy ellentétes a Magyar Táncművészek Szövetsége által kidolgozott Nemzeti Táncprogrammal. Azt is többen nehezményezték, hogy ennek ellenére a törvényjavaslat a Magyar Táncművészek Szövetsége ajánlásával került előterjesztésre anélkül, hogy erről előzetesen egyeztettek volna a táncszövetség tagjaival. (A témával foglalkozó cikkeink itt olvashatóak.)

emmi.jpg

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Imre Zoltán Program néven 2017-ben új programot hirdetett táncművészek és koreográfusok számára pályakezdésük, a pályájukon való előrejutásuk és a nemzetközi színtéren való bemutatkozásuk támogatására 100 millió forint keretösszeggel - tették hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzeti és kiemelt balett- és táncegyütteseket az idén 182,9 millió forinttal támogatja, melyből 57 millió forint szolgálja a nemzeti minősítésű, 125,9 millió forint a kiemelt minősítésű táncművészeti szervezetek működését. A tárca a kortárs táncművészeti produkciók létrehozása érdekében 100 millió forintot biztosít a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett szakmai feladatainak ellátásához.

A nemzeti vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősülő balett- és táncegyüttesek működését és programját, valamint a határon túli professzionális táncegyüttesek programját 277 millió forinttal pályázati úton támogatja a minisztérium, a keret 22,8 millió forinttal emelkedett az előző évihez képest.

Az NKA Táncművészeti Kollégiuma által meghirdetett pályázati források 173 millió forintra nőttek a tavalyi 122,8 millió forintról. Ebből új produkciók létrehozása, forgalmazása, külföldi vendégművészek, szakemberek fogadása, szakmai utak finanszírozása, valamint produkciók felújítása támogatható.

Emellett az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által kulturális, művészeti fesztiválok támogatására meghirdetett pályázat útján a táncfesztiválok három évre szóló támogatásban részesülnek 69 millió forint összegben. Az idei táncművészeti fesztiválok e támogatáson felül további 10 millió forint támogatást nyernek a rendelkezésre álló előirányzatból.

Írtak arról is, a tánc világnapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője adja át a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjakat. A havi bruttó 100 ezer forint összeggel járó ösztöndíjat évente tíz tehetséges fiatal pályakezdő nyerheti el. A Magyar Táncművészek Szövetségének ugyanezen a napon átadandó szakmai díjait a tárca 1 millió 350 ezer forinttal támogatja.

(Forrás: MTI, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása