Véget ért a Nemzeti Színház negyedik nemzetközi fesztiválja

Idén 11 ország 21 produkciója, ebből 18 külföldi és 3 hazai darab szerepelt a MITEM-en.

A négy év előadásait összegezve eddig húsz ország hatvannégy produkciója járt a Nemzetiben. A „mesterek fesztiváljának” is tekintett idei találkozó a szervezők meglátása szerint kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar közönség és színházi szakma képet kapjon arról, merre tart a világ színházi élete és a Nemzeti előadásai is megmutatkozhattak a külföldi szakemberek előtt.

A huszonegy produkció huszonnyolc előadása (hat produkció duplázott) közül mindössze kettő nem volt teltházas, a két hét alatt 6720 néző tekintette meg az előadásokat.

faust_szeben_37_paul_baila.jpgFaust (fotó: Paul Baila)

Az idei MITEM-en jó néhányan tiszteletüket tették a világ színjátszásának legkeresettebb rendezői közül, elkísérve produkciójukat Magyarországra. Eljött a Nemzetibe az orosz Valerij Fokin, a román Silviu Purcarete (aki a jövő évadban ismét a Nemzetiben rendez), a dán Eugenio Barba, az egyesült államokbeli Thomas Richards is. Egy sajnálatos tragédia miatt nem tudott eljönni Oroszországból Viktor Rizsakov és Ivan Viripajev. A legnagyobb mesterek közül a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint a bolgár Alexander Morfov rendezései is szerepeltek a MITEM programjában.

A Nemzeti Színház közleménye szerint a MITEM legnagyobb sikereit Silviu Purcarete grandiózus térbe álmodott Faustja, Rimas Tuminas finom intelligenciájú és érzékiségű Jevgenyij Anyegin rendezése és a szentpétervári színházlátogatók által az évad előadásának választott, Vidnyánszky Attila rendezte Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház) aratták.

anyegin.jpgJevgenyij Anyegin (fotó: Dimitrij Dubinksij)

A fesztivál előadásait közönségtalálkozók követték, ahol a rendezők, dramaturgok, díszlettervezők, zeneszerzők és a színészek beszéltek az előadások hátteréről, érdekességeiről, a kihívásokról és sikerekről.

Számtalan kísérő program: utcaszínház, szakmai beszélgetések, könyv- és filmbemutató, mesterkurzus színesítette a MITEM programját.

Az V. MITEM-re 2018. április 16. és 28. között kerül majd sor a Nemzeti Színházban. A Nemzeti teljes jövő évadbeli programját május 9-én, sajtótájékoztatón mutatják be.

(Forrás: Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása