Ahogy az autisták látják a világot

Bábbal és illúzióval teszi átélhetővé az autisták világát a Trafóba érkező újcirkusz előadás - május 5-én és 6-án.

A [hullu] alkotói mentális betegségeket és fejlődési rendellenességeket tanulmányoztak produkciójukhoz, kutatási eredményeiket pedig káprázattá alakították. Az előadás olyan világba ereszti be nézőit, ami másként hozzáférhetetlen volna. Ez a világ költői és különös: furcsa, dermedt arcú lények válnak egy kicsit bogaras lány igaz társaivá benne.

hulu_2_ok.JPG[hullu] (forrás: Trafó)

Az előadás címe egy finn szó, ami a normalitástól való elmenekülést, a szokatlan világlátást jelenti. Az előadás ötlete a produkció különc hősét alakító Johanna Ehlerttől származik, akinek kiinduló kérdésfelvetése az volt, hogy vajon miért olyan nehéz ma elfogadni azokat az embereket, akik egy kicsit mások. Vajon a fejlődési rendellenességben szenvedők nem értik a társadalmat, vagy a társadalom nem érti meg őket? Mi okozza a súlyosabb szenvedést: az őrület vagy a másság?

Az alkotók célja szerint a produkció az újcirkusz, a bohócmesterség és bábeszközökkel segít belehelyezkedni az autista emberek világlátásába, hogy kevésbé tekintsünk rájuk idegenként. Ahhoz, hogy tényleg hitelesen mutassák meg ezt a másfajta, különleges világlátást, az alkotók mélyreható kutatást folytattak az autizmusról, melyeknek eredményeit az illúziókeltő eszközök megválasztásában is felhasználták. A darabban felbukkanó bizarr, ember alakú, de mégis tárgyjellegű lények kifejezéstelen arca is erre reflektál.  Emberi kezek és lábak, faarc úgy jelennek meg, ahogyan az autista emberek láthatnak másokat: dekódolható mimika nélkül.

Az előadást ugyan leggyakrabban újcirkusz kategóriába sorolják, de nem láthatunk benne sem artistákat, sem bámulatos fizikai teljesítményeket. Az alkotók magas szintű cirkuszi tudásukat az illúziókeltésben, a varázslatban kamatoztatják. A [hullu] nem a gravitációt, hanem a reális valóságot hazudtolja meg.

A különleges előadást létrehozó Blick Théâtre-t Johanna Ehlert és Loic Apard alapították, akik már tizennyolc éve együtt dolgoznak. Korábbi előadásaikban olyan témákat kutattak, mint a gonoszság, vagy azt, hogyan viselkedik az ember nehéz szituációkban, például háborús helyzetben.

Az előadás május 5-én és 6-án, este 8 órától látható a Trafóban.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása