„Megpróbáltam könnyebbé tenni az életemet, de az ellenkezőjét értem el”

Stohl András jelenlegi rádiós és elkövetkező színházi munkái mellett a színházi élet megosztottságáról is beszél a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Stohl András nem egész két hete vezeti a Class FM reggeli műsorát a Morning Show-t Janklovics Péter színész-humoristával és Pataki Zita televíziós műsorvezetővel.  Azt még nem lehet biztosan tudni, marad-e a Vígszínház társulatának a tagja, azonban a tegnap meghirdetett új évad főbb szereplői között nem találni a nevét.  

stohl_martinek_adam.JPGFotók: Martinek Ádám / 7óra7

Az mindenesetre kiderül a vele készült interjúból, hogy nem marad színészi kihívások nélkül. „Alföldi Róbert felkérésére elvállaltam a Hegedűs a háztetőn főszerepét, hiszen Alföldinek az ember nem tud nemet mondani. Szintén Robi rendezésében, László Zsolttal közösen készülünk a Furcsa párra is. Nyáron ráadásul elkezdjük forgatni a Válótársak című sorozat harmadik évadát” – mondja az elkövetkező időszakról.

Alig van olyan Alföldi-rendezés, amiben ne lenne benne. „Minden rendezőnek vannak bizonyos korszakokban kedvenc színészei, akikbe saját magát vetíti ki a színpadon. Robinak, azt hiszem, László Zsolt, Hevér Gábor és én vagyunk azok. Ha elolvas egy darabot, automatikusan mi jutunk eszébe” – mondja Stohl András a lassan harmincéves szakmai barátság kapcsán.

A Class FM műsorvezetői munkáját elmondása szerint azért vállalta el, mert azt remélte, így lesz ideje kicsit kipihennie magát. „Rengeteg nagy szerepet játszom egyszerre, ez elég lenne akár egy egész színészi pályára. Elfáradtam magamtól. Amikor megkerestek a Class FM-től, hogy vezessem a megújult reggeli műsorukat, azt gondoltam, hogy ez lesz a megoldás, hátha tudok egy kicsit pihenni” - fogalmaz.

stohl_3_martinek.JPG

Úgy tűnik, ez az új színészi feladatok miatt nem jött be: „Megpróbáltam könnyebbé tenni az életemet, de pont az ellenkezőjét értem el. Félek tőle, hogy fizikailag ezt nem lehet sokáig bírni, hiszen valamikor aludnom is kéne. Egyelőre bírom, és remélem, hogy olyan színvonalon tudom majd mindegyik szerepet eljátszani, ahogy szeretném, különben nincs értelme az egésznek”.

A Morning Show-ban szabadon elmondhatja a véleményét: „Nem is kapok amiatt fejkoppintást, ha nyíltan vállalom a véleményemet bizonyos témákkal kapcsolatban. Egy vagyok a társadalomból, akinek ugyanúgy megvan a joga ahhoz, hogy elmondhassa, miről mit gondol”. Arról is beszél, hogy fontos volt számára a rádiós munka melletti döntésénél, hogy egy politikailag független médiánál dolgozhasson, vélhetően sem egy állami, sem egy Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó műsorra nem bólintott volna rá.

stohl_2_martinek.JPG

A színházak politikai megosztottsága is szóba kerül a beszélgetésen. „A legnagyobb butaság, hogyha politikailag címkézzük fel a színházat. A színház megítélés kérdése: csak jó és rossz előadás létezik” – vallja Stohl András. „A színház nem olyan, mint a százméteres síkfutás, ahol vagy nyersz, vagy nem” – teszi hozzá.

Az interjúból az is kiderül, több helyen és jól foglalkoztatott színészként, a pihenés vágyán túl miért vállalt el egy kereskedelmi rádióműsort és miért hívta meg a legelső Morning Show-ba az egykori függetlenszínházi menedzsert, az ellenzéki aktivistaként legutóbb festékdobálásával címlapokra kerülő Gulyás Mártont.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása