Így készül a Borisz Godunov a budapesti Katonában – Videó

Idei utolsó bemutatója, a Borisz Godunov nyílt próbáját tartotta a Katona József Színház – a címszerepben Máté Gáborral.

A történet az orosz történelem egyik viharos korszakában játszódik. Az 1500-as évek legvégén az előző cár utód nélkül halt meg, és új uralkodónak egyhangúan Borisz Godunov bojárt választották meg, aki sem cári előddel, sem az uralkodó moszkvai hercegek családjával nem állt rokoni kapcsolatban. Ezért sem a bojárok, sem a nép nem fogadta el őt.

bor_1.JPGMáté Gábor a próbán - videó részlet (forrás: Katona József Színház)

Mindenki megdöbbent, amikor uralkodásának ötödik évében felbukkant egy fiatal szerzetes azzal, hogy ő az életben maradt trónörökös, Gyimitrij, és trónra kíván lépni. Ezzel az eseménnyel kezdődtek az orosz történelem zűrzavaros időknek nevezett évei. Polgárháborúk állandóan változó frontokkal, a cári trónért folytatott ádáz politikai csaták és háborúk közepette zajlott az élet az országban. A Borisz halálát követő nyolc évben még hét ál-Gyimitrij jelentette be igényét a trónra, és az országnak ezalatt, a háborúk mellett, négy cárt kellett elviselnie.

Nem csoda, ha a nép egy idő után már közömbösen, sőt gunyorosan figyeli, ahogy újabb és újabb uralkodók és bitorlók váltják egymást a trónon – olvasható a színlapon.

bor_2_szilagyi_lenke.JPGSzacsvay László - próbafotó (fotó: Szilágyi Lenke)

Ez egy nemzeti történelmi dráma. Az a különös benne, hogy ami egy nemzeti történelmi drámára jellemző, abból ebben semmi sincs. Nincsen benne olyan felmagasztosítható hős, akire egy nemzeti emlékezet büszkén utalhat és nincsen olyan nép se, amelyet fel lehetne magasztosítani” – mondja a darab sajátosságáról Zsámbéki Gábor, az előadás rendezője.

Puskin Borisz Godunovját Radnai Annamária és Térey János fordításában állítja színpadra a Katona József Színház. A látványért Szakács Györgyi és Szlávik István szavatol. Az előadás szereplői: Máté Gábor, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István, Elek Ferenc, Bodnár Erika, Rujder Vivien e.h., Kiss Eszter, Dér Zsolt e.h., Kovács Tamás e.h., Vizi Dávid e.h., Lestyán Attila e.h., László G. Attila m.v., Mészáros Blanka és Zsámbéki Tóbiás. A zene Sáry László munkája, dramaturgként Radnai Annamária segíti a rendező munkáját.

Az előadást május 27-én mutatja be a Katona József Színház, majd ezt követően ebben az évadban május 28-án és 31-én, illetve június 3-án, 13-án, 14-én és 16-án látható a nagyszínpadon.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása