Stohl András: „Rómeóként most is megbuknék”

A színész az art&gón mesélt többek között arról, mit érzett, amikor egykori mestere, Zsámbéki Gábor tizennégy év után felkérte egy közös munkára.

Sokáig lebegett a felröppenő hír, hogy Stohl András elhagyja a Vígszínházat, később kiderült, hogy a Class FM reggeli műsorát vezeti, ami azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy ki is kelljen lépjen a Vígszínház társulatából. A kilépés már biztos, de Stohl András úgy tudja, a jelenleg futó előadásait továbbra is játszani fogja a teátrumban.

stohl_toldy.JPGStohl András (portréfotók: Toldy Miklós)

A Nemzeti Színházból érkezett annak idején a társulathoz, miután Alföldi Róbertet Vidnyánszky Attila váltotta az igazgatói poszton. Az új színházvezető szerette volna, ha Stohl András marad, de a színész másképpen döntött. A Vígszínházban jó szerepeket kapott, miközben sokat játszott máshol is – és valahogy folyamatosan élő maradt vele kapcsolatban a kérdés: mennyire lett ő igazán társulati tag?

A szó klasszikus értelmében valóban nem lettem vígszínházi színész – más iskolából jövök, Székely– Zsámbéki-tanítvány vagyok” – mondja erről az interjúban. „Ugyanakkor szerintem ez inkább csak egy jól hangzó jelző: csak jó és rossz színészek, jó és rossz színházak vannak. Az utóbbi időben pedig a Vígszínházban több olyan előadás is született, melyre nagyon őszintén mondhatjuk, hogy igazán jól sikerültek” – folytatja a gondolatmenetet.

Mint mondja, nem művészi okokból hagyja el a Vígszínházat. „Minden évben két remek szerepet kaptam, és biztos vagyok benne, hogy ez a következő évadban is így lett volna” - mondja. A társulati tagságot és a rádiózást nem lehet összeegyeztetni, méghozzá elsősorban a próbák miatt: „Minden hétköznap tízig adás, utána még egy órán át ottmaradunk megbeszélni a másnapi műsort – az pedig egy színházban, ahol tízkor kezdődik a próba, nem fér bele, hogy mindenki azt várja, hogy Stohl András művész úr beessen fél tizenkettőre”.

stohl_2.JPG

Mivel több új előadásban is benne lesz szabadúszóként – többek között Alföldi Róbert rendezésében a Hegedűs a háztetőn címszerepét alakítja és a Furcsa párt játssza László Zsolttal – ez a probléma elsőre úgy tűnik, ott sem megúszható. A kőszínházi tagság rendje és a szabadúszás, mint mondja, ebben némiképp különbözik egymástól: „Ha szabadúszóként kapok egy-egy szerepre felkérést, akkor minden rugalmasabb, hiszen meg lehet beszélni, hogy tudnak-e hozzám alkalmazkodni”.

Amikor annak idején elkezdte a kereskedelmi televíziózást, a budapesti Katona társulatának a tagja volt, amelyet egykori főiskolai tanára, Zsámbéki Gábor igazgatott. Zsámbéki akkor választás elé állította a színészt, és miután Stohl megélhetési okokból a televíziót választotta, az elválás viharos volt: „korábban, nem túlzás, apa-fiú viszony volt köztünk, ezt követően azonban több mint tíz évig nem beszéltünk” – emlékezik erre Stohl András. A teljes elhidegültség néhány éve valamelyest oldódott, de a Madách Színház által rendezett Shakespeare fesztivál kapcsán úgy tűnik, lényegi változás állhat be a viszonyukba.

stohl_zsambeki_mohos_angela.JPGZsámbéki Gábor és Stohl András (fotó: Mohos Angéla / Madách Színház)

Zsámbéki Gábor mondta, hogy ő a fesztiválon nemcsak beszélni szeretne Shakespeare-ről, hanem egy jelenetet meg is rendezne két színész segítségével, és mit szólnék hozzá, ha én lennék a férfi. Hát, mit szóltam volna? Majdnem bepisiltem a gyönyörtől, amikor pedig utána elmondtam valakinek, el is bőgtem magam...” – mesél erről a színész.

A teljes interjúból az is megtudható, milyen a viszonya Shakespeare-hez, többek között élete legnagyobb bukása is hozzá kötődik: „pocsék Rómeó voltam a főiskolán – a Tybaltom viszont egész jó volt” – idézi fel. „ Hát, nem vagyok egy Rómeó… ”- fűzi hozzá nevetve. „Akkor még nem voltam olyan jó színész, hogy ez menjen” - válaszolja felvetésre, hogy a színészszakma lényege éppen az, hogy a személyiségétől távol álló szerepeket is el tudjon játszani. „Bár Rómeóként most is megbuknék. De nem a kor miatt” – teszi hozzá azonnal.

Stohl András több ízben is az Istenítélet John Proctorját nevezte a legjobb vígszínházi szerepének. A teátrum május végén leveszi a műsoráról az előadást. „Ott biztos nagyon el fog törni a mécses a tapsnál, és nem is csak nálam. Többünk számára is nagyon fontos az az előadás. Mi is nagyon szerettük, és úgy tapasztaltuk, hogy a nézők is, nem igazán értem, miért veszi le a Vígszínház a repertoárról, de biztosan megvan rá az okuk…” – mondja a búcsúról a színész.

istenitelet_szalontai_abel.JPGIstenítélet (fotó: Szalontai Ábel)

Az art&gón megjelenő interjúból az is megtudható, miért mondott nemet Stohl András Szirtes Tamásnak, aki felkérte játszani a Szerelmes Shakespeare-ben, Zsámbéki Gáborral való közös munkán kívül hogyan lesz jelen a Madách Színház Shakespeare fesztiválján és mik az eddigi tapasztalatai a rádiós munkájával kapcsolatban.

A teljes interjú itt olvasható.  

Kapcsolódó cikkek

„Megpróbáltam könnyebbé tenni az életemet, de az ellenkezőjét értem el”

süti beállítások módosítása