Az igazságot keresi következő évadában a tatabányai Jászai Mari Színház

Legalábbis az igazságkeresés tematikája köré szerveződnek a bemutatói. Forgács Péter, Paczolay Béla és Vidovszky György először rendeznek a tatabányai teátrumban. 

Crespo Rodrigo a mai sajtótájékoztatón ismertette a tatabányai teátrum következő évadát. „Az évad valamennyi – a felnőtt bemutatók közé sorolható – előadása az igazság keresésének legkülönfélébb útjait járja be” – mondta az évad puzzle szerűen illeszkedő tematikája kapcsán. 

tat_tarsulat.JPGA tatabányai társulat és az évad rendezői (fotók: Jászai Mari Színház / Prokl Violetta)

Van igazság, amit jó megismerni, hogy soha ne kövessünk el hasonló hibákat. Erre tanít A mi osztályunk” – vezette fel Guelmino Sándor rendezését, amit a Kamaraszínházban mutatnak be. Guelmino Sándor elmondta, hogy a lengyel darab kiválasztásának lényeges szempontja volt, hogy reflektáljon a leglényegesebb társadalmi problémákra. „Ahogyan Lengyelországon, Magyarországon is keresztülment mindenféle rendszer, szép számmal akadtak olyan emberek is, akik hol az egyiket, hol a másikat, hol egymás után valamennyit kiszolgálták. Számunkra sem idegen az, amikor régi ismerősök, barátok, szomszédok fordulnak egymás ellen, kerülnek ellentétes oldalra” – fogalmazott a rendező. A darab színrevitele, mint elmondta, „igazi csapatjáték, társulati összmunka. Ezt az előadást csak olyan színészek tudják sikerre vinni, akik egymást jól ismerő, összetartó, együttműködésre képes közösséget alkotnak. Olyan színészekkel, akiket nem ismerek, akikkel nem dolgoztam több évet együtt, A mi osztályunk színrevitelét nem is vállaltam volna”. 

Van igazság, ami talán jobb, ha nem derül ki, erről szól sziporkázó humorral a Játék a kastélyban” – mondta el az igazgató Guelmino Sándor másik rendezéséről, amit a nagyszínpadon mutatnak be. „Minden rendezőnek van egy pár olyan darab a fejében, amelyről tudja, ha eljön a megfelelő alkalom, szeretné megrendezni. A Játék a kastélyban számomra ezek közé tartozik” – mesélte el Guelmino Sándor, hogy miért választották éppen ezt a Molnár Ferenc darabot, hozzátéve, „A Játék a kastélyban számomra elsősorban arról szól, milyen valódi ereje van a színháznak, arról, hogy a színház sokszor valóságosabb valóságot képes produkálni, mint maga az élet”. 

tat_guel.JPGCrespo Rodrigo igazgató és Guelmino Sándor rendező

Jobb néha kételkedni egy látszólag nyilvánvaló igazságban, főleg, ha egy ember életéről van szó: a Tizenkét dühös ember fordulatos története ezt mutatja meg” - Crespo Rodrigo így utalt Paczolay Béla rendezésére, aki először rendez Tatabányán. A rendező a tatabányai társulat ereje mellett, ami miatt elsősorban elfogadta a felkérést, a darab aktualitását emelte ki. „Emberek mondanak ki mondatokat mindenféle felelősség, ráadásul következmény nélkül. A Tizenkét dühös ember éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a kimondott szónak súlya van, és hogy milyen felelősség jár együtt mindezzel” – mondja egyrészről, majd a másik aktuális vonást emeli ki, amire a darab felhívhatja a figyelmet: „Képesek vagyunk-e belátni, hogy hibásan, esetleg felelőtlenül gondolkodtunk? Meg tudjuk-e változtatni a világnézetünket, a véleményünket, ha az igazság úgy kívánja?”. 

Mi történik akkor, ha egy darabban mindkét, egymással szemben álló fél igazsága azonos súllyal szerepel és a nézőknek kell dönteni. A Terror ezt járja körül” – vezette fel Vidovszky György Ferdinand von Schirach- rendezését az igazgató. A színházi alkotó szintén első alkalommal rendez a teátrumban. „És ha már azt sem tudod, ki vagy igazából, akkor irány a Csoportterápia” – folytatta Simon Kornél zenés színházi rendezésére utalva, aki a Madách Színházban játssza, Győrben pedig korábban már meg is rendezte a darabot. „A Csoportterápia sokkal több, mint két felvonásnyi nevetés remek zenével. Ebben a darabban nagyon érzékenyen, egy patikamérleg pontosságával mérték ki a szerzők a komikus és a drámai helyzetek egyensúlyát, amitől hihetetlenül humoros, ugyanakkor a drámájával is hatni képes „mjuzikelkámedi” született” - mondta a darabról a rendező. 

tat_simon.JPGSimon Kornél rendező

Vajon lehet-e igazságot tenni a hatalomért folytatott harcban, és vajon marad-e valami az igazságból, amikor minden eszközt bevetnek a nevében. Schiller drámája, a Stuart Mária ezt a nagyívű történetet festi meg” – utalt Crespo Rodrigo Forgács Péter első tatabányai rendezői feladatára. „Hallatlanul vonzó és izgalmas feladat lesz két olyan színésznővel dolgozni, mint Györgyi Anna és Szabó Emília. Úgy gondolom, ezt a darabot csak akkor érdemes elővennie egy színháznak, ha két ilyen színésznőre tudja kiosztani ezeket a szerepeket” – nevezte néven a rendező az előadás két alappillérét. 

A 2017/2018. évad két olyan programot is hoz a Jászai Mari Színházba, amellyel eddig nem találkozhatott a közönség. Az Így szerettek ők című sorozat (Nyáry Krisztián történetei alapján a forgatókönyvet írta és az előadásokat rendezte Réczei Tamás) a színház Antré-estek címen futó felolvasó színházi programjában kap helyet. Az Így szerettek ők című sorozat előadásai József Attila (Kozmutza Flóra, Illyés Gyula), Kosztolányi Dezső (Harmos Ilona, Radákovich Mária), Szabó Lőrinc (Mikes Klára, Korzáti Erzsébet), Karinthy Frigyes (Böhm Aranka, Déry Tibor), Móricz Zsigmond (Holics Janka, Simonyi Mária), Ady Endre (Brüll Adél, Diósy Ödön) és Cziffra György (Cziffra Soleika) szerelmi életét dolgozza fel. 

tat_forgacs.JPGForgács Péter rendező

A Vértes Agorájával közösen három előadásból álló táncbérletet hirdet a színház. A kortárs tánc hazai képviselőinek előadásaiból válogató bérlet két előadása: a Duda Éva Társulat Virtus című tánc-cirkusza és az Inversedance – Fodor Zoltán Társulatának Arany János ballada olvasata, a Vérző patak a Jászai Mari Színházban lesz látható. A Bozsik Yvette Társulat Bolero / Tavaszi áldozat című tánckölteménye a Vértes Agorájában kerül bemutatásra. 

A Jászai Mari Színház a következő évad gyerekbemutatói között három előadást koprodukcióban készít el (Misi mókus kalandjai, Gőgös Gúnár Gedeon, Lúdas Matyi akkor és most), a Kutyafül, macskakő, egérút című előadást pedig ismét bérletben nézhetik meg a színház legfiatalabb nézői. Ezek mellett látható lesz a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című tánccirkusza, Fabók Mariann bábelőadása: A háromágú tölgyfa tündére, a Papageno titka című muzsikás bábjáték a Kövér Béla Bábszínház előadásában és Az elvarázsolt testvérek bábjátéka a Mesebolt Bábszínház tolmácsolásában. A Ciróka Bábszínház Az aranyhalacska, avagy a halász meg a nagyravágyó felesége meséjét hozza el Tatabányára, de bemutatásra kerül a Gőgös Gúnár Gedeon című koncert-színház és egy zenés karácsonyi történet a Múzsák Társulat előadásában Melyiket a 9 közül címmel is. 

tat_cres.JPGCrespo Rodrigo

A Jászai Mari Színház társulatában a 2017/2018. évadban két változás történik. Major Melinda az új évadtól nem tagja a társulatnak, ám műsoron tartásig valamennyi eddigi szerepét tovább játssza. Király Attila, aki a 2016/2017. szezonban már játszott a színház Kutyaharapás és Az imposztor című előadásaiban, az új évadban tagként csatlakozik a társulathoz. 

(Forrás: Jászai Mari Színház)

süti beállítások módosítása