Kik játszanak a legtöbbet – a budapesti művészszínházakban?

Most induló sorozatunk első részében arra vagyunk kíváncsiak, vajon kiket láthattunk legtöbbször a Katona, az Örkény és a Radnóti Színház előadásaiban ebben az évadban.

Hogyan lehet bírni és mi a jó abban, ha valaki majdnem minden nap játszik, ráadásul próbál is? Megkérdeztük.

Katona József Színház

1. Rajkai Zoltán - 203 előadás
2. Tasnádi Bence - 191 előadás
3. Keresztes Tamás - 187 előadás
4. Rezes Judit - 186 előadás
5. Bán János - 183 előadás 

Rajkai Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem 1993-as elvégzése óta a Katona József Színház tagja. A színházon túl rendszeresen szinkronizál, van, hogy filmeket forgat. A Katonán kívül ebben az évadban nem játszott máshol,  „nem is nagyon férne bele a vendégeskedés ilyen előadásszám mellett” – mondja. Jövőre viszont rendezni is fog, Németh Ákos Müller táncosai című drámáját állítja színpadra Kaposváron. „Izgalmas dolog lesz megoldani az ingázást!?” – lelkesül és talán egy kicsit kétkedik is. 

bajnok_horvath_judit.JPGJordán Adél, Elek Ferenc, Rezes Judit és Rajkai Zoltán A bajnok előadásában (fotó: Horváth Judit)

A katonabeli leterheltség nem okoz számára problémát, „valahogy hozzászoktam. Ilyenkor a családomnak, a feleségemnek nehezebb” – meséli. Mint mondja, ahogy az egyes darabokban lévő szerepei igénybe veszik őt, „szerencsésen kiegyenlítik egymást”. „Egyik este nagy koncentrációt igénylő szerepet játszom: mondjuk a  Mi osztályunkban Menachemet, a következő este pedig valami kis szerepet, mint pl. a Minden jó, ha vége jóban Firenze hercegét, amiben mindössze öt percet vagyok a színpadon” - fogalmaz.  

Ha minden este súlyos főszerepeket alakítanék, az kibírhatatlan lenne. Ezért is jó a társulati lét,  sok jó és változatos szerepet játszom és a terhek is megoszlanak” – teszi hozzá Rajkai Zoltán.  

Örkény Színház 

1. Epres Attila és Gálffi László - 147 előadás
3. Pogány Judit - 146 előadás
4. Csuja Imre - 144 előadás
5. Vajda Milán - 139 előadás

Epres Attila 2011. óta társulati tag az Örkényben. Megosztott első helyezéséhez - a rendszeres szinkronmunkákon és filmforgatásokon kívül - még az is hozzátartozik, hogy emellett vendégeskedett a Pinceszínház Bányavirág című előadásában, és ha már bánya és Székely Csaba, a Szkénében is játszott a Bányavakságban; valamint a Hőstenor előadásában, amit a Thália mutatott be. Mindezen túl két alkalommal mesélőként lépett fel az Operaház színpadán a Nemzeti Szimfonikus Zenekar és Énekkarral, „óriási élmény volt!” – mesélte. Számára a nyár sem kizárólag a pihenésről szól, rendszeresen játszik a Kőszegi Várszínház nyári bemutatójában, tavaly Goldoni Terecske című darabjában, idén Nestroy Talizmánjában szerepel. 

bernhardi_gordon_eszter.JPGA két első helyezett, Gálffi László és Epres Attila A Bernhardi-ügy előadásban (fotó: Gordon Eszter)

Összeszámolva persze sok ez a huszonnyolc előadás egy hónapban, de újra jó erőben vagyok és nagyon élvezem ezt a fajta változatosságot” – mondja mosolyogva. „Megterhelőnek különben is mindig csak a rossz, tehetségtelen, vagy olcsó dolgokat éreztem - hála jó sorsomnak, igen ritka az ilyesmi, és most már meg is válogathatom, mit vállalok el” – teszi hozzá. És hogy kétségünk se lehessen, „nekem az a legrosszabb, ha nem pöröghetek” – mondja el a titok nyitját Epres Attila. 

Mindezekkel együtt még mindig nem biztos, hogy Epres Attila játssza a legtöbbet az Örkény színészei közül. Noha Pogány Judit egy előadással mögé (és Gálffi László mögé) került a sorban, hetvenhárom évesen szintén nem sok olyan estéje van az évadban, amikor ne játszana valahol. A Centrál Színházban a Leenane szépe, a Rózsavölgyi Szalonban a Mellettem elférsz előadásában szerepelt az idei évadban, illetve éppen ma huszonegyedik éve játszik a Katona Kamrájában az Elnöknők című előadásban és tizenegyedik éve játssza a Pedig én jó anya voltam című monodrámát több budapesti és vidéki játszóhelyen. A két évtizedes szériával kapcsolatban elmondta, hogy „egyiket sem szeretném abbahagyni, viszont már minden reggel fáradtan kelek fel, de ebben az „élet” is benne van, nem csak a színházi munkák”. 

jo_anya_perjessy_gabor.jpgPedig én jó anya voltam (fotó: Perjéssy Gábor / Port.hu)

Radnóti Színház

1. Schneider Zoltán - 156 előadás
2. Pál András - 151 előadás
3. Gazsó György – 139 előadás
4. Sodró Eliza – 123 előadás
5. Rusznák András – 122 előadás

Schneider Zoltán a színházi munkáin túl sem sokat unatkozik, rendszeresen szinkronizál, forgat, például Gauder Áron Kőbaltás ember című sorozatában egy paleodeketívet alakít, de szerepel Antal Nimród Viszkis és Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjében is, miközben ő a Rádió Rock hangja. Tizenhetedik éve tagja a Radnóti Színház társulatának.

lear_domolky.JPG        Pál András és Schneider Zoltán a Lear király előadásában (fotó: Dömölky Dániel)

Mint elmondta, jól bírja ezt a leterheltséget, sőt, akár többet is bírna játszani. Délutánonként, ha éppen nincsen dolga, le szokott dőlni aludni a színházban. Ez olyannyira szokásává vált, hogy a délutáni pihenést már otthon is igényli. „Egy perc és elalszom” – meséli. Alig-alig látható más színházak előadásaiban, legutóbb a Rózsavölgyi Szalonban szerepelt A pasi a szomszéd sír mellől egyik főszerepében Für Anikó partnereként. Mint elmondta, ez nem véletlen, havi húsz-huszonöt radnótis előadás mellett nem nagyon lehet egyeztetni külsős színházi munkákat. Úgy sem egyszerű, hogy ha ő az egyetlen vendégművész, de ha esetleg még egy akad, „az maga a káoszháza” - mondja.

süti beállítások módosítása