Péterfy Bori: „Nagyon nagy a kísértés a jóra”

A Katona A kaukázusi krétakör előadásában Péterfy Bori játssza az Énekes szerepét. A darab aktualitásáról és a próbafolyamatról kérdezte őt Csikós Kornélia.

Székely Kriszta kért fel, hogy szerepelj az előadásban - mit mondott, pontosan mit vár tőled?

A szerepnek az a neve, hogy Énekes, és annyit mondott, hogy ez a karakter eleve a darabban is kívülálló figura. Az egész történetet meséli, kommentálja és továbbgörgeti. Mindenképpen olyan embert szeretett volna, aki nem a Katona társulatának tagja, és azt mondta, engem képzelt el erre a szerepre, ismeri a munkásságomat és nagyon szereti zenekaromat is.

borivajdai3.jpgFotók: Vajdai Vilmos

Annyit mondtam neki, hogy gondoljon arra, hogy az zenei elképzelés, ami az ő fejében él, illetve az a zene, amit a zenekarommal csinálunk, nem biztos, hogy ugyanaz, mint amilyen a darabhoz kapcsolódó zene. Kriszta ragaszkodott a közös munkához, hogy én legyek a mesélő. És noha hiába vagyok kívülálló, mindenkit ismerek, aki az előadásban szerepel, sok emberrel dolgoztam is már együtt, régebben a Krétakörrel voltunk itt a Katonában, csak Pálos Hanna az egyetlen, akivel most találkoztam először.

Dolgoztatok együtt korábban Krisztával?

Ismerem őt régóta, jóban vagyunk, egy kisjátékfilm forgatásán dolgoztunk együtt először, ő akkor asszisztens volt, de amióta rendező, ez az első közös munkánk. Figyeltem a pályáját, és titokban reménykedtem, hogy fogunk együtt dolgozni, noha ez nehéz, mert az elmúlt 6-7 évben minimális színházi munkát vállalok. Szerencsére ennek az előadásnak tavasszal van a próbaidőszaka, máskülönben nem tudtam volna részt venni a produkcióban.

Miért Nagy Istvánt és Gáspár Gergőt hoztad a zenekarból?

Mindketten viszonylag új tagok, István nagyon jól énekel, színészi képességei is vannak, abszolút színházba való figura, ezért ajánlottam őt be. Komoly zenei tudása van, nagyon profi. Ritmushangszer pedig mindenképp kell, és annyira megtetszett a dob-gitár-ének felállás, hogy adta magát, hogy ha már ketten vagyunk a zenekaromból, akkor legyünk inkább hárman, mert minél egyformább az elfoglaltságunk, annál könnyebb az élet. Gergő, a zenekar dobosa is színházi ember, ő Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó fia.

Ők ketten a fél zenekarom, velük dolgozzuk át Paul Dessau zenéjét, a saját stílusunk szerint. Komoly munkánk volt a dalszövegekkel, amik inkább ének-beszédek, ezeket formáltuk át dalokká. Nem csak nekem, hanem Istvánnak is több szerepe van, de alapvetően mi hárman a zenéért vagyunk felelősek, lényegi munkánk inkább azzal van a próbafolyamat alatt.

Mikor próbáltatok először együtt a színészekkel?

Egy rövid idő volt csak, amíg a próbatermünkben dolgoztunk külön a zenei anyagon, április vége óta próbálunk közösen a produkció minden résztvevőjével.

bori.jpg

Mennyire lesz „Boris” a hangzás?

Azt mondják, hogy annyira jellegzetes a hangom, hogy bármit énekelek, az rögtön felismerhető... Pop énekesnői attitűdből közelítem meg ezt a munkát, mindenképp azt próbáljuk a fiúkkal, hogy jó, klassz zene legyen, ne feltétlenül megszokott, színházi zene.

Dolgoztál más Dessau zenén korábban?

Nem, és azt gondolom, nem véletlen, hogy Brechtnek Kurt Weill a fő zeneszerzője, ő sokkal slágeresebb. Könnyebben feldolgozható az a zene, Dessaué egészen más. Ő sokkal inkább dallamokkal dolgozott, kevésbé dalokat írt. Nehéz dolgunk volt, mert a német énekbeszédre abszolút illő, áriázó dallamok jellemzik Dessaut, magyarra másképp ültethető át ez a zenei anyag, igen nagy kihívás volt ezzel dolgozni.

Milyen jelmezetek lesz?

A fiúk még nem tudom pontosan, miben lesznek, de most úgy tűnik, hogy Kriszta azt szeretné, hogy én magam, mint Péterfy Bori legyek jelen, ezért lehet, hogy egy korábbi fellépőruhámat fogom felvenni, vagy valami ahhoz hasonlót.

Szerinted miért aktuális ma A kaukázusi krétakör?


A darab húzómondata az, hogy nagyon nagy a kísértés a jóra, és szerintem ez a romantikusan szép mondat teszi örökre aktuálissá a művet. Két történetet mesél el a darab, az elsőben egy menekülő lány próbál megmenteni egy kisgyereket a biztos haláltól egy háborús helyzetben, ezt a fajta borzalmat és elutasítást, amit háborús helyzetben nők és gyerekek átélhetnek, mostanában sajnos testközelből tapasztalhatjuk. A másik történet a hatalom, az igazság és a politika lehetetlenségét és abszurditását járja körül. Ezek alapján ma is teljesen aktuális darabról beszélhetünk.

Csikós Kornélia

A Székely Kriszta által rendezett előadás bemutatója május 26-án lesz a Kamrában. Ezt követően május 27-én és 31-én, valamint június 3-án, 13-án és 14-én látható még ebben az évadban ugyanott.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása