„Már ott tartok, hogy mint magánember nem szeretnék csöndben maradni”

Sok minden köztudott Stohl Andrásról, az talán kevésbé, hogyan élte meg, hogy „túl öreg” a Kincsem főszerepére és mit gondol a tüntetésekről. A 24.hu kérdezte.

Stohl András eljön a Vígszínházból, többek között azért, mert nem tudja összeegyeztetni a társulati tagsággal a ClassFM-beli új munkáját, a Morning Show műsorvezetését. Ezzel együtt színészként sem fog unatkozni a közeljövőben: Alföldi két rendezésében is főszerepet játszik és a Válótársakban is forgat hamarosan.

stohl_toldy.JPGStohl András (fotó: Toldy Miklós)

Ez az én egyéni szocproblémám” – fogalmaz az interjúban a feltorlódott munkák kapcsán – „hogy fogom bírni, hogy reggel 5-kor kelek, 10-kor itt befejezem, és 11-kor elkezdek próbálni valami mást”.

Ebben a helyzetben nem könnyű számára fontossági sorrendet felállítani. „Ezt se tudom vagy merem így őszintén kimondani, hogy a színház a prioritás, mert nekem itt (a rádióban – a szerk.) 6-tól 10-ig száz százalékosan kell teljesítenem. Úgyhogy nem nagyon tudom azt mondani, hogy valami előtérben van, valami háttérben, mind a kettő adott. Nincs mese, föl kell kelni, meg kell csinálni” – mondja Stohl András.

A kereskedelmi médiába a Való Világgal került bele, amiért akkor nagy árat kellett fizetnie, hiszen akkori színháza, a budapesti Katona igazgatója, egykori mestere Zsámbéki Gábor választás elé állította, vagy a televízió vagy a Katona. „A Való Világgal – akkor, amikor én csináltam – semmi bajom nincs, most már nyilván nem csinálnám. Egyfelől el is fordult, elferdült meglehetősen, másfelől öreg vagyok már” – mondja ezzel kapcsolatban.

stohl_2.JPGFotó: Toldy Miklós

Erre arra nem a karrierje, a közismertté válása miatt volt szüksége, hanem inkább a „személyes egójának” kellett. „Nekem volt szükségem rá tudat alatt, hogy szerettem volna idézőjelben sztár lenni” – fogalmaz.

Ahogy arról korábban írtunk, meglehetősen irigykedett Nagy Ervinre a Kincsem főszerepe miatt. Főképpen azok után, hogy voltaképpen a kora miatt nem kapta meg a szerepet. „Ilyen még nem volt, elértem abba az életkorba, amiben találkozol olyan helyzetekkel, amik még nem voltak. Általában egy 30-40 éves színész el tud játszani akár egy 25 éves fiút is, de most már tudomásul kell vennem, hogy a fene egye meg, most már a fiatal főhős nem én vagyok. Én már a fiatal főhős apja vagyok, vagy a csajának az apja” – mondja el a színész.

És mindezt hogyan viseli? „A Kincsem egyfelől marha nagy költségvetésű film, baromi jó forgatókönyvvel, és nagyon közel áll hozzám a történet. Lovaglás, vadászat, nőzés. Aztán egyszer csak az arcodhoz dörgölik, hogy ‘dirr, ehhez már öreg vagy.’ De nem vagyok öreg, hiszen én ilyen vagyok. Szóval nagy pofon volt persze. Azért nem döglök bele, csak fura volt szembesülni ezzel” – fogalmaz Stohl András.

stohl_martinek_adam.JPGFotó: Martinek Ádám

Nem sok ismert ember áll a nyilvánosság elé a politikai nézetével, akár szemérem, félelem vagy megfontoltság áll is emögött. „Sokáig azt mondtam, hogy nem szabad odaállni. De külön kell választani, mert te azoknak az embereknek is játszol, akik jobboldali érzelműek, vagy azoknak az embereknek is játszol, akik baloldali érzelműek. És az nem jó, ha az egyik fél téged azért utál, mert ilyen vagy olyan vagy” – mesél a ki nem állásról a színész.

De mint magánember lehet véleményem, és már ott tartok én is, hogy mint magánember nem szeretnék csöndben maradni. Tehát ha olyan van, amivel nem értek egyet, akkor én is ki fogok menni az utcára” – fogalmazza meg a másik oldalt is. Ezzel együtt, mivel  nem is volt itthon és amúgy is szinte minden este játszik, mostanában nem ment ki a tüntetésekre. „Nem voltam itthon, de egyébként kimentem volna” – mondja, hozzátéve – „Nekem az az egy megóvásom van, hogy én azért nem voltam ott akármelyik oldalnál, merthogy játszottam, és tettem a dolgomat. De ez még nem mentesít az alól, hogy én is gondoljak valamit”.

Hamarosan kezdődik a Válótársak forgatása, ami plusz munkát, plusz leterheltséget jelent. Hol van ennek a vége? – teszi fel a kérdést a riporter. „Még egyelőre megvan bennem a gyerekes hév, én is nagyon kíváncsi vagyok. Nem tudom, mi lesz, hogy ha elindul a Válótársak, azt valahogy túl kell élnem, azt a 40 napot”- válaszol Stohl András.

Az interjúból az is kiderül, hogyan fogadták a Vígszínházban a felmondását, mit gondol a Sebestyén Balázs és a ClassFM vezetősége közötti korábbi pengeváltásokról és milyen hosszú távra tervezi a rádiós munkáját.

A 24.hun megjelent teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy ezt rebesgették, Stohl András a Class FM-hez igazolt
Stohl András: „Rómeóként most is megbuknék”

süti beállítások módosítása