A Proton Színház az 1 linkkel és egy boldogságkampánnyal zárja az évadot

Június 10-én látható utoljára az évadban Bánki Gergely első rendezése, az 1 link a Trafóban. 

 „Az előadás nem pusztán egy a cybertérbe belebolondult ember életét mutatja be nagyon izgalmasan, hanem finoman és érzékletesen azt a kérdést is felveti, vajon mi történik, ha a morális nihilizmusban élő cybervilág és az erkölcsi törvények korlátozta valós világ találkozik egymással. Vajdai Vilmos keresetlen stílusban adja elő a középkorú, kiégett családapát, igazi színpadi antihőst teremtveírta róla a 7óra7, amikor beválasztotta a 2016-os év legfontosabb negyven előadása közé. 

1_link_2_monus_marton.jpg        Vajdai Vilmos az 1 link előadásában (fotó: Mónus Márton)

De hogy ne záruljon túl fájdalmasan az évad, a Proton Színház az előadáshoz kapcsolódóan egy boldogságkampányt indított, amelyben az Unicorn Factory arról kérdezi az 1 link alkotóit: szerintük mi a boldogság. Az Egyesület célja ugyanis az emberek boldoggá tétele közösségépítéssel, művészeti projektek tervezésével, saját média alapításával. A Proton Színház Facebook oldalán futó kampányhoz fotók, interjúk, videók társulnak.   

Az 1 link egy cyberregény. Egységes mű, mind nyelvileg, mind szellemileg. Zseniálisan fogalmazza meg a gondolatot, hogy online is van egy életünk, a különböző játékokban, a virtuális világban, a közösségi oldalakon, és ez egyre erősebben jelen van a sorsunkban” – fogalmaz az írásról Vajdai Vilmos, aki az előadást játssza.

Sosem fogalmazódik meg ilyen tisztán, de végig érzed, hogy ebben a Jake Smiles-ban több van, mint hogy egyszerűen túl sokat ül a gép előtt és elveszíti a kapcsolatát a valósággal” – mondja a darabról Bánki Gergely rendező. 

boldog.JPG

A rendező azt is megfogalmazta, hogy mindennek mi köze van a boldogsághoz:

Elég furcsa, hogy pont az 1 linket, és ezzel Jakes Smiles figuráját kapcsoljuk össze a boldogságkampánnyal.
Jakes Smiles ugyanis pontosan az az ember, aki teljesen elfeledkezett a boldogságról.
Jakes Smiles tulajdonképpen a boldogság negatívja.
Számára a boldogság semmi más, csak a hiábavalóság csapdája.
Az előadásban 90 percig Jakes Smiles szemével láthatjuk a világot.
Ez nem könnyű, mert Smiles észrevételei váratlanok, szembesítőek, érvelései kíméletlenek, zavarba ejtőek.

De ha már boldogságkampány, akkor ezt az előadást megnézni végül is egy jó teszt: képesek vagyunk-e magunkban hitelesen és érvényesen érvelni Smiles nihilizmusa ellen vagy Smiles szellemessége és intelligenciája elbizonytalanít minket?
Megingunk-e vagy sem?
Ha nem, úgy biztos, hogy képesek vagyunk az igazi boldogságra”. 

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása