Két új bemutató május végén a budapesti Katonában

Tegnap A kaukázusi krétakör volt látható Székely Kriszta rendezésében, ma Zsámbéki Gábor állítja színpadra a Borisz Godunovot.

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek. Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét? Gruse, a cseléd és Azdak, a bíró történetén keresztül A kaukázusi krétakör a segítségnyújtásról és a döntéshozás felelősségéről szól.

kau_horvath_juli.JPGA kaukázusi krétakör (fotók: Horváth Juli)

Székely Kriszta rendezésében Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Péterfy Bori m.v., Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Molnár Gusztáv m.v., Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Szirtes Ági, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos és Zsámbéki Jakab szerepel. A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. A darabot Szabó-Székely Ármin fordította, aki dramaturgként is jegyzi az előadást. A díszlet Szakács Ferenc, a jelmeztervek Nagy Fruzsina munkája. A zenéért Gáspár Gergely, Nagy István és Péterfy Bori felel, illetve zenei dramaturgként Mátrai Diána Eszter vett részt az alkotásban. (Az Énekest játszó Péterfy Borival készült interjú itt olvasható).

A Katona videója az előadáshoz:

A kaukázusi krétakört május 26-án mutatta be a Katona József Színház a Kamrában. Az előadás május 31-én, június 3-án, 13-án és 14-én látható ebben az évadban.

Puskin Borisz Godunov című művében a hataloméhes urak és az alkalmazkodásba belefáradt nép viszonya cseppet sem megható. Viszont a fordulatos, gunyoros jelenetek során át belepillanthatunk a szereplők kártyáiba, és a politikai manőverek széles eszköztárába - ajánlhatjuk a művet akár kezdő politikusok számára is, illetve mindenkinek, aki kíváncsi a hatalmi játszmák változatos technikáira... – olvasható az előadás ajánlásában.

bor_horvath_juli.JPGBorisz Godunov

Az előadás címszerepét Máté Gábor alakítja, partnerei Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István, Elek Ferenc, Bodnár Erika, Rujder Vivien e.h., Kiss Eszter, Dér Zsolt e.h., Kovács Tamás e.h., Vizi Dávid e.h., Lestyán Attila e.h., László G. Attila m.v., Mészáros Blanka és Zsámbéki Tóbiás. A látvány Szakács Györgyi és Szlávik István munkája. A darab Radnai Annamária és Térey János fordításában látható.

Az előadás videóelőzetese:

Az előadás bemutatója ma este van a Katona József Színház nagyszínpadán, ezt követően május 28-án és 31-én, illetve június 3-án, 13-án, 14-én és 16-án látható.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása