371 csillag – Megemlékezés a Roma Holocaust áldozatairól

371 csillag címmel tegnap megemlékezést tartottak a Roma holocaust évfordulóján a Nemzeti Színházban.

Az auschwitzi haláltáborban 371 cigány gyermek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek, rájuk emlékeztek a gálaesten. A műsorban fellépett Lázár Kati, Lovas Emília, Fátyol Kamilla, Nyári Oszkár és Udvaros Dorottya színművész, valamint Snétberger Ferenc gitárművész, a Romango Együttes, Balogh Kálmán cimbalomművész, Szirtes Edina Mókus és a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar.

371.JPG371 csillag (fotók: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az Auscwitz – Birkenauban lévő cigány családi tábor felszámolására Himmler adta ki a parancsot. A Zigeunerlager lakói megneszelték, hogy a tábori hatóságok 1944. május 16-án a kivégzésüket tervezik. Ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba vezessék őket, fellázadtak. A férfiak, nők, gyermekek ormótlan fegyvereket készítettek, melyek ugyan nem vehették fel a versenyt az SS felszerelésével, azonban amikor kora reggel megérkeztek a katonák, hogy a halálba vezessék őket, kövekkel, vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal, sikeresen visszaverték az első támadást.

371_2.JPG

 Az SS-t meglepetésszerűen érte az ellenállás, és parancs híján nem tudták mit tegyenek. Azonban kis idő után újabb rohamot indítottak a Zigeunerlager ellen. Véres harc következett, sok romát lemészároltak, de sok náci is elesett. Mivel a csata alatt megérkezett a transzport Magyarországról, az SS-ek nem tudták két helyszínen ellátni a feladatot. A táborparancsnok lefújta a támadást, a vonatokhoz vezényelte a katonákat. A védekező romák ellenállása sikerhez vezetett, időlegesen túlélték a legyilkolásukra szervezett akciót.

(Forrás: Nemzeti Színház, MTI)

süti beállítások módosítása