Kilenc koreográfus „ütközése”

A Nagyvárad Táncegyüttes Ütközések című előadása, amelyet kilenc koreográfus jegyez, június 2-án látható a Bethlen Téri Színházban. 

A táncelőadás létrehozásában kilenc koreográfus dolgozott együtt, akik kilenc önálló, egyedi mozgásnyelvet hoztak magukkal, így alapjaiban bővíttették a Nagyvárad Táncegyüttes tánckarának technikai felkészültségét. Az alkotók célja az volt, hogy a munkafolyamat végére  ne csupán az előadás valósuljon meg, hanem hosszútávon fenntartható és fejleszthető táncnyelvi alapok, rendszerek jöjjenek létre az együttes további alkotásainak létrehozásához. 

utkozesek.JPGÜtközések (forrás: Bethlen Téri Színház)

Az Ütközések a ma emberéről szól. Képek, metszetek rólunk, emberekről. Milyenek vagyunk? Hol kedvesek, máskor gyarlóak, vágyakozunk a szerelem után, s ha elérjük, nem tudunk vele mit kezdeni. Harcolunk egymással és magunkkal, támogatjuk és eltiporjuk egymást, elfogadunk és kitaszítunk. Naponta ütközünk, szétválunk, majd újra egymásra találunk. Ki tudja, hogy hol húzódik a határ a szerelem és a kegyetlenség, a bosszú és a megváltás között! – olvasható az előadás színlapján.

A koreográfusok etűdjeiből összeállított előadás nem akar semmit megmagyarázni vagy kinyilatkoztatni. Helyzeteket, történéseket, elképzelt és megélt eseményeket állít reflektorfénybe, olyan dolgokat mutat fel, amelyekre a nézők is könnyen ráismerhetnek, s amelyekkel azonosulhatnak” - vallja Szalay Tamás dramaturg.  

Az előadást Dimény Levente rendezte, koreográfusként Andreea Belu, Brugós Sándor, Dimény Levente, Györfi Csaba, Juhász Zsolt, László Csaba, Kerekes Dalma, Tőkés Imola és Baczó Tünde vettek részt a közös munkában. Az etűdöket a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara adja elő, az együttes zenekarának közreműködésével.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

Kapcsolódó cikkek

Május végi táncelőadások a Bethlen Téri Színházban

süti beállítások módosítása