Vecsei H. Miklós tárlatot vezet a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A fiatal színész, szerző, dramaturg a PIM Önarckép álarcokban című Arany János emlékkiállításán kalauzol végig minket május 31-én.

Vecsei H. Miklóst, a Vígszínház tagját leginkább talán a Csak színház és más semmi című filmsorozatból ismerhetik, de egyre többen találkozhattak a nevével az ifj. Vidnyánszky Attilával és Kovács Adriánnal alkotott fiatal színházcsinálói hármas előadásai kapcsán, amelyekben műfordítóként és dramaturgként, esetenként színészként vett részt (Athéni Timón az Ódryn, Liliomfi Budaörsön, Rómeó és Júlia a kaposvári egyetem hallgatóival, III. Richárd Gyulán és a Nemzeti Színházban, Iván, a rettenet a Radnótiban). Emellett Rómeóként szerepelt a debreceni Csokonai Színházban és Nemecseket alakítja a Vígszínház A Pál-utcai fiúk című musicaljében.

vecs_toldy.JPGVecsei H. Miklós (fotó: Toldy Miklós)

Arany Jánossal is „volt már dolga”, a költő élettörténetét írta színpadra Kinek az ég alatt már senkije sincsen címmel Debrecenben. Az előadás korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján írt szövegkönyvének elkészültét fél éves kutatómunka előzte meg.

Mindezt a háttértudást kamatoztatja a „játékos és formabontó kiállításon, ahol a költő eredeti kéziratai, tárgyai és a korszak izgalmas vizuális világa, nagyszerű képzőművészeti alkotásai között bolyongva pillanthatunk a méltán tisztelt klasszikus, sőt elérhetetlen nyelvzseni álarcai mögé: a tárlat az kételyeivel vívódó, esendő, emberi dilemmáival a mindannyiunkhoz közel álló, szerethető Arany Jánost mutatja be”.

A délután 6 órakor kezdődő tárlatvezetést egy zenei koncert kíséri, ahol Arany János dalait hallhatjuk kortárs kiszerelésben. Ugyanis Arany János dalokat is írt: nemcsak saját költeményeit, de Petőfi-verseket is megzenésített. És bár  a II. világháborúban saját kezű kottái elpusztultak, dallamait egy 19. századi zenetudós, Bartalus István lejegyzéseiből ismerjük. Ezeket a dalokat Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam vagy épp Ágoston Béla és Busa Pista a Nana Vortex-szel kiegészülve adják elő.

(Forrás: Facebook, szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós: „Azon dolgozunk, hogy ne kelljen elengednünk egymást”

süti beállítások módosítása