Alföldi rendezésével kezdődik az Armel Budapesten

A 10. Armel Opera Festival bemutatóinak nagy része Bécsben lesz, ahová ingyenes buszjáratokkal tudnak eljutni a budapesti nézők.

A fesztivál Rufus Wainwright popdalszerző Prima Donna című operájának magyarországi  bemutatójával indul június 28-án a  a budapesti Thália Színházban. A művet New Yorkban, Londonban, Manchesterben és Torontóban mutatták be eddig, a magyar közönség pedig Alföldi Róbert rendezésében ismerheti meg Budapesten.

A rendező a múlt évben választotta ki az Armel Opera Versenyre jelentkezők közül Je Ni Kim énekesnőt, aki a szolgálólány szerepében lép színpadra a bemutatón. Az előadásban a Pannon Filharmonikusok működnek közre Vajda Gergely vezényletével. A zenekar produkciós partnere is a fesztiválnak, hiszen ők a Prima Donna színpadra állítói Magyarországon. A bemutatón jelen lesz a szerző is.

alf_szalmasi_peter.jpegA sajtótájékoztatón (fotó: Szalmási Péter / Népszava)

Az opera eleve magában hordozza azt a komplexitást, amit ma már a színháztól is egyre jobban elvárnak, ezért magától érthetően használja a zenét, a mozgóképet, a videót. Akkor jó, ha egy operát is színházi szempontból értelmezzük” – mondta a rendező a Népszavának, hozzátéve – „Nem gondolom, hogy másként kellene rendezni egy popdalszerző operáját, mint egy klasszikus művet” – utalt a szerzőre.

A fesztiválon idén is öt bemutatót tartanak, de újdonság, hogy ezeknek két város, Budapest és Bécs ad otthont. A budapesti nyitóeladás után június 30-án már Bécsben, a MuTh színházban folytatódik a fesztivál, ahol négy bemutató lesz.

A MuTh programjában szerepel Udo Zimmermann Die weisse Rose című műve a Biel Solothurn Zenekar és Színház előadásában, Anna Drescher rendezésében. A Szegedi Nemzeti Színház július 1-jén Gaetano Donizetti Il giovedi grasso o Il nuovo Pourceaugnac című darabját mutatja be Toronykőy Attila rendezésében, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezényli. Michal Dobrzynsky Operetkáját a Varsói Kamaraopera Szimfonietta  adja elő Jerzy Lach rendezésében, Martyna Kosecka Klothó (A mesefonál) című operáját a Horvát Nemzeti Színház viszi színre Krzysztof Cichenski rendezésében.

armel.PNGA bécsi előadásokra a belépővel rendelkező nézők ingyenes, különjáratú autóbusszal juthatnak el, amely a Hősök teréről indul és oda is érkezik vissza.

Június 29-én a fesztivál nemzetközi operaíró pályázatára érkezett művek közül kettőt mutatnak be a Mozsár Kávézó pódiumán Almási-Tóth András szerkesztésében és rendezésében.

A jubileumi díjátadó gálának július 4-én a Thália Színház ad otthont, a házigazda Alföldi Róbert lesz. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok Vajda Gergely dirigálásával. A gálán elhangzik a fesztivál hivatalos dalának magyar nyelvű változata a pályázatot nyert női és férfi énekes előadásában.

Az igazgató kiemelte, hogy az Armel Opera Festival újabb nemzetközi elismerést kapott az Európai Fesztiválszövetségtől (EFA), a Kiváló Minősítést második alkalommal érdemelték ki. Az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert élőben közvetíti és további hat hónapon át elérhetővé teszi az érdeklődők számára.

A Virtuózok pénteki gáláján derül ki, hogy ki kapja az Armel Opera Festival fődíját, koncertfellépést a New York-i Carnegie Hallban. A másik két nyertes Berlinben és Londonban léphet színpadra.

A jubileumi évben az Armel Opera Festival a brit Jersey szigeten mutatkozik be, a Jersey Operaház meghívására augusztus 20-án. Az utcazene és flashmob Vajda Gergely karmester vezetésével várja az érdeklődőket, este a Szegedi Nemzeti Színház Faust című előadása látható az Operaházban, Bodolay Géza rendezésében.

(Forrás: MTI, Népszava)

süti beállítások módosítása