Kik játszanak a legtöbbet – a vidéki nemzeti színházakban?

Vajon kiket láthattunk legtöbbet a győri, a miskolci, a pécsi és a szegedi teátrumban - és hogy bírják ezt a leterheltséget.

Győri Nemzeti Színház

1. Kiss Tünde – 159 előadás
2. Maszlay István – 151 előadás

Kiss Tünde úgy tartja, hogy az emberek az ilyen mérvű leterheltséget attól függően viselik jól vagy kevésbé jól, hogy milyen lelkiállapotban vannak. „Jól viseli az, aki segítve van a párkapcsolata által. Szerencsére én ideális kapcsolatban élek” – mondja.

gyor_kiss_tunde.JPGJárai Máté és Kiss Tünde (forrás: Győri Nemzeti Színház)

Jelenleg nem játszik máshol, „ez a sorozatterhelés is bőven elég. Szerencsére olyan alkatú vagyok, aki bírja és örömmel veszi az új kihívásokat. Abban a korban vagyok, amikor az ember terhelhető” – fogalmaz. Szabadideje ezek után nem igazán marad, ami mégis, azt párjával tölti: „séta, mozi, kis kirándulások, vagy csak ülünk szeretetben, csendben az erkélyen”. A kondíciója megőrzéséhez jógázik. 

Nem sokkal maradt le mögötte a Győri Nemzeti Színház legtöbbet játszó férfiszínésze, Maszlay István. Noha hívják máshová is játszani és szívesen is menne, nincs rá ideje: „a Győri Létbe képtelenség beleszuszakolni”.

Ami az erőtartalékait illeti: „Sportoló-családból származom, s ezért talán nem túlzás, ha azzal a hasonlattal élek, hogy számomra a sportpálya a színház, a próbák az edzéseim, s a versenyek az előadások. Úgy is mondhatnám, hogy a színház testi-lelki és szellemi kondícióban tart”. Mindehhez „módjával és mértékkel megadom magamnak mindazt, amit megkívánok” - mondja. Kedvenc időtöltése és egyben kikapcsolódásának egyik fontos módja az olvasás, amihez komoly könyvtárral is rendelkezik.

gyor_maszlay.JPGNagy Balázs és Maszlay István (forrás: Győri Nemzeti Színház)

Miskolci Nemzeti Színház

1. Fandl Ferenc - 144 előadás
2. Farkas Sándor  - 141 előadás
3. Kokics Péter - 141 előadás
4. Salat Lehel - 135 előadás
5. Jancsó Dóra - 134 előadás 

Fandl Ferenc mivel évadonként rendszeresen négy új bemutatóban kap szerepet az anyaszínházában, így nincsen ideje máshol játszani, ráadásul az egyeztetés is „szinte megoldhatatlan feladat” lenne. A színház melletti rendszeres elfoglaltságként a színház nevelési programja kapcsán szerveződött, miskolci középiskolásokból álló, ún. „utánpótlás drámacsoportját” vezeti. 

Szívesen panaszkodnék, de miért tenném? Bírom” – mondja a leterheltség kapcsán, hozzátéve – „A családra, gyerekekre juthatna több idő, a nyár nem kárpótol mindent, de ezen kívül nincs okom panaszra”.  „A színészek azon kevés szerencsés ember közé tartoznak, akik abból élnek, amit imádnak csinálni. A munka tulajdonképpen kikapcsolódás is, ezért aztán mindig hamisnak érzem, amikor azt hallom, hogy ez milyen nehéz, meg milyen stresszes, stb” – fűzi tovább a gondolatot. 

miskolc_kivil_galos_mihaly_samu.JPGFandl Ferenc a Kivilágos kivirradtig előadásában (fotó: Gálos Mihály Samu)

Mint mondja, van, hogy az évad vége felé „már fogyóban a lendület és már-már automatizmussá fásul néhány szerep”, de „ilyenkor tart az ember némi önvizsgálatot, és megpróbál estéről estére újult erővel belevágni”. Ő maga arra szokott gondolni ilyenkor, hogy „nekem hiába a huszadik, harmincadik, ötvenedik alkalom, az aznap esti közönségnek minden bizonnyal az első, és a mindenkori nézőt, legyen az premierközönség, vagy az utolsó előadás nézője, egyformán megilleti ugyanaz az izgalom lelkesedés és hőfok”. 

Azt pedig mindenki tudja, hogy a színész lehet bármilyen fáradt, vagy beteg, vagy kedvetlen, amikor felmegy a függöny, valahonnét mindig előkerül egy kis tartalék energia. Ha tudnánk, ez honnan van, meglelnénk az örök élet titkát” – meséli Fandl Ferenc. 

Pécsi Nemzeti Színház

1. Györfi Anna – 176 előadás 
2. Józsa Richárd - 146 előadás

Györfi Anna elnyerte Pécsen a Színészgép Díjat, amivel azt a társulati tagot díjazzák, aki a legtöbb előadást játszotta az évadban. A színésznő elmondta, hogy a havi akár 25-30 előadást nem lehet összeegyeztetni más színházak műsorával, ezért máshol nem játszik. Ám van egy zenekara, a Fugato Orchestra, akikkel gyakran koncerteznek az országban, illetve egy Disney-sorozat (Elena, Avalor hercegnője) szinkron főszerepét kapta meg tavaly. 

pecs_gyorfi.JPGForrás: Pécsi Nemzeti Színház

Kilenc éve dolgozom a Pécsi Nemzeti Színházban, huszonöt éve, hatéves korom óta szerepelek színpadon, idén ötödszörre kapom meg ezt a díjat, tehát azt kell mondanom, hogy másként nem is tudom elképzelni az életemet, csak a színház által 'leterhelve'” – ami a terheket illeti. „Évad vége van,  mindenki már csak piheg a próbák és az előadás szüneteiben, de már érezzük a nyár laza hangulatát, várjuk a POSZT-ot, és így az utolsó hetek is gyorsan elszaladnak” – fűzi hozzá a színésznő. 

Szegedi Nemzeti Színház 

1. Szívós László - 95 előadás
2. Gömöri Krisztián - 82 előadás
3. Pataki Ferenc - 81 előadás
4. Tolnai Hella - 81 előadás
5. Bánvölgyi Tamás - 78 előadás

Szívós László a szegedi Nemzetiben játszott előadások mellett ebben az évadban mutatta be első önálló estjét a Szegedi Pinceszínházban Kosztolányi Dezső verseiből, Lírám te légy a bírám címmel. Ezen kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok július 27-én bemutatásra kerülő Vízkeresztjében is szerepelni fog.

szeged_utankepzes.JPGSzívós László az Utánképzés (ittas vezetőknek) előadásában (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Bár ez gyakran emberpróbáló feladat és helyenként lemondásokkal jár, mindenképpen jóleső érzés, hogy ennyi feladattal lát el az anyaszínházam” – mondja a színész a leterheltség kapcsán. Jó érzés számára, hogy számítanak rá, „például amikor ebben az évadban az egyik kollégám hangszálgyulladása miatt két nap alatt kellett beugranom egy főszerepre és engem keresett meg ezzel a főigazgató, az megtisztelő volt” - meséli.

40 év alatt igazából nincs színész” – vallja hozzátéve – „és mi más lehetne a legjobb tréning, minthogy minél több rendezővel dolgozhatok együtt, minél több szerepben próbálhatom ki magam” .  A feltöltődés számára az úszás, a szauna és a főzés: „ ilyenkor teljesen kikapcsolok, csak a konyhaművészet van és én; eltereli a gondolataim, ez már-már gasztro-meditáció”. Emellett szívesen kerékpározik, csatangol a természetben, fűszernövényeket ültet az erkélyén, „balkonparadicsomot” ápol. „Úgy gondolom ez is nagyon fontos, hogy túl a színházon visszazökkenjünk néha az életbe – érezni, hogy a körforgás részei vagyunk” – fogalmaz.

Kapcsolódó cikkek

Kik játszanak a legtöbbet – a budapesti művészszínházakban?
Kik játszanak a legtöbbet – a budapesti független társulatoknál

süti beállítások módosítása