Kik a Jászai Mari-díjról döntő bizottság tagjai? Frissítve!

Az egyik jelölő szakmai szervezet hiába próbál már a díjak átadása után is bármit megtudni akár a tagokról, akár jelöltjük elutasításának okáról. A bizottság elnöke közben válaszolt.

A Jászai Mari-díj a színművészek elismerésére hivatott állami kitüntetés, amellyel közel 1,4 millió forintnyi jutalom jár. Általában tizenhárman kapják meg egy évben. A díjak odaítéléséről egy szakmai szervezetekből álló kuratórium tesz javaslatot a kultúráért felelős miniszternek. A Jászai Mari-díjakat minden év március 15-én adják át.

fuggony.jpg

A Színházi Kritikusok Céhe elnökének a céh honlapján nyilvánosságra hozott, hivatalos levelezése szerint erre a jelölésre kérte fel Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár többek között a Színházi Kritikusok Céhét tavaly decemberben. A céh Cs. Judit kritikust, a Revizor főszerkesztőjét jelölte a díjat odaítélő bizottságba, amit Stuber Andrea, a céh elnöke még akkor decemberben levélben közölt is az államtitkársággal, amit az nyugtázott is. Innen indul a végtelen történet.

2017. január végén Stuber Andrea rákérdezett, hogy „decemberi 22-i jelölésünk óta feltehetően megszületett a döntés a J. Mari-díj bizottság összetételéről. Kérem szíves tájékoztatását: kik lettek a tagjai a testületnek”. Az államtitkárság referensének válasza szerint, a döntés ekkor még embargós volt, de ígéretet tett rá, hogy „amint engedélyt kapok rá, tájékoztatni fogom a jelölő szervezeteket”. .

Február 10-én Stuber Andrea újabb érdeklődő levelet írt: „Egy ilyen bizottsági munkára alaposan fel kell készülni, megismerni a jelöltek névsorát, tájékozódni róluk, áttekinteni az érdemeiket, teljesítményüket. Mindez időt igényel, ami egyre fogy” – fogalmazott a céh elnöke. A referens válaszából kiderült, hogy az államtitkárság még a jelölő szervezetek felé sem ad tájékoztatást sem a bizottság összetételéről, sem a jelölő szervezet által jelölt bizottsági tag esetleges elfogadásáról vagy elutasításáról: „Nagyon sajnálom, és megértem a türelmetlenségét, de nem kaptam engedélyt rá, hogy a bizottság összetételével kapcsolatban magukon a tagokon kívül bárkinek tájékoztatást adjak” – állt ugyanis a válaszlevélben. 

Innen kezdve kezdett igazán abszurd irányba csúszni a levélváltás. „A tisztelt minisztérium kért tőlünk kritikus jelöltet. Jelöltünk. Nem az a kérdésem, hogy kik alkotják a bizottságot, hanem hogy a mi delegáltunkat elutasították-e és ha igen, akkor milyen indokkal. Bizonyára megérti, hogy tájékoztatnom kell a céh tagságát a küldöttünk sorsáról” – írta Stuber Andrea, hozzátéve – „Ezért legyen szíves megnevezni, kihez fordulhatok a kérdésemmel: elfogadták-e a jelöltünket, és ha nem, akkor miért nem”. 

Az ezt követő hónapban két, az előbbi levélben megfogalmazott kérdéseire választ kérő  levelet írt a céh elnöke, amelyekre semmilyen választ nem kapott, majd ezt követően április 4-én, vagyis két héttel a Jászai Mari-díjak átadása után magához Hoppál Péterhez intézte a levelét: „többször fordultam érdeklődő levéllel P. Borbálához és Sz. Emília főosztályvezető asszonyhoz, ám nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy mi lett a jelöltünk sorsa. Mely szervezetek jelöltjeiből állt össze végül – az Ön javaslatára és a Miniszter úr döntése szerint – a bizottság?” – fogalmazott. „Úgy is mint jelöltet állító szakmai szervezet elnöke és úgy is mint egy közérdekű adat iránt érdeklődő újságíró kérem, legyen szíves tájékoztatni arról, hogy kik voltak az idei J. Mari-díj bizottság tagjai” – fejeződik be a levél.

Levelére azóta sem kapott választ. „Tudja valaki, kik a Jászai Mari-díj bizottság tagjai?” – teszi fel végül a kérdést a Színházi Kritikusok Céhének elnöke immár a semmibe. 

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságát is megkerestük a kérdéseinkkel. Amint választ kapunk rájuk, a válaszaikat nyilvánosságra hozzuk.

...

Lőrinczy György, a Jászai Mari-díj bizottságának elnöke reagált a cikkben felvázolt helyzetre:


Lőrinczy György cikkünk kapcsán elmondta, sajnálja, hogy kommunikációs zavar lépett fel a Színházi Kritikusok Céhe és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága között.

Arról tájékoztatott minket, hogy a törvényi rendelkezés értelmében a kultúráért felelős miniszter különböző szakmai szervezetektől kér ajánlást a díjról döntő bizottságba, majd ezen javaslatok után maga dönt a bizottság összetételéről. Az ötfős kuratórium ebben az esetben is így állt össze, melynek tagjai: Takács Katalin színművész a Magyar Színházi Társaság, Hegedűs D. Géza színművész a MASZK Egyesület, Horváth Lajos Ottó színművész a Magyar Teátrumi Társaság jelöltjeként, Huszti Péter színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia jelölésével, valamint miniszteri delegáltként a bizottság élén Lőrinczy György igazgató, színházi menedzserrel.

Lőrinczy György azt is elmondta, hogy ő maga a miniszteri döntést követően szóban egyeztetett a kritikus céh jelöltjével és informálisan tájékoztatta mind a bizottság összetételéről, mind a kiválasztás hátteréről. Emellett a bizottság összetételéről több szakmai fórumon is szó esett a döntést követő időszakban.

süti beállítások módosítása