Sokszínű, sikeres évadot zár a Trafó

A Kortárs Művészetek Háza programjait az idei évadban több mint 40 ezren látogatták, ami 90 százalékon felüli látogatottságot jelent.

12 ősbemutató, 45 külföldi előadás és 18 koncert valósult meg a Trafó idei évadában, amelyben az előadóművészet csaknem minden területéről vonultatott fel külföldi és hazai produkciókat és fiatal alkotókat.

A Trafó vendégül látta többek között Peter Brookot, Milo Rau ruandai népirtásról és propagandáról szóló előadását, valamint Sharon Eyal koreográfiáját. A tavaszi időszakban játszották Jérome Bel Gala című darabját, amelyben 15 magyar szereplő lépett színpadra. Az előadást a következő évadban is műsorra tűzik.

trafo.jpg

A Trafó workshopokat is szervezett fiatal magyar művészek és diákok számára, akik neves rendezőktől és koreográfusoktól tanulhattak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak Peter Brook, fiatal rendezőknek és dramaturgoknak Milo Rau társulatának színészei tartottak foglalkozásokat. A táncosok és koreográfusok a 200% tánc című sorozat külföldi művészeitől tanulhattak: Emanuel Gat és Meg Stuart koreográfus, valamint Sharon Eyal, Anton Lachky és a kínai TAO Dance táncosai osztották meg tudásukat az érdeklődőkkel.

Bővült a tavaly útjára indult újcirkusz workshop-sorozat profilja. Ezúttal nemcsak hátrányos helyzetű gyerekek vehettek részt szociális cirkusz képzésen, hanem profi magyar cirkuszosoknak is tartottak foglalkozásokat a Trafóban vendégeskedő társulatok. Az idei évadban öt külföldi újcirkusz-produkció fordult meg a Trafóban, mindegyikhez tartoztak workshopok.

A Trafó és a Mu Színház által alapított Lábán Rudolf-díjat Hód Adrienn és Horváth Csaba nyerte el, Angelus Iván, a Budapest Tánciskola alapítója és művészeti vezetője pedig Eck Imre Díjat kapott, amelyet a Trafóban vehetett át a Beatles-vázlatok című előadás után.

A NEXTFESZT-et második alkalommal rendezték meg januárban. Az újító, fiatal hazai alkotók háromhetes fesztiváljára összesen mintegy kétezren látogattak el. Ezúttal nemcsak színházi-, tánc- és zenei események zajlottak a fesztiválon, hanem irodalmi, filmes és képzőművészeti programok is. A programsorozatra elkészült a Trafó első telefonos alkalmazása, amely szeptemberre bővül az egész éves programmal.

Május 19-én a Trafóban ünnepelte Pintér Béla és Társulata a 100. Gyévuska-előadást, és ott tartotta 5. születésnapját a Jazzaj underground kísérleti zenei programsorozat. A két éve indult, a technológia és a művészet fúzióját elősegítő smART! XTRA-sorozat 20. alkalmát májusban rendezték meg.

Több produkció külső helyszínen valósult meg: menekült művészek alkotásai kerültek fel a 4-es és a 6-os villamosra, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György színházi produkciót vitt a Kilián laktanyába, Mundruczó Kornél és a Proton Színház Frankenstein terv című előadását egy elhagyott csemegeüzletben játszották, a Soharóza pedig Benjamin Vandewalle és Yoann Durant hangkoreográfiáját a régi Óbudai Harisnyagyárban mutatta be.

A Trafó évadvégi közleménye szerint a következő évadban is sokszínű programmal várják a közönséget: táncosok partnerévé lép elő a mesterséges intelligencia, színpadra lép egy robot, Ördög Tamás a nagyteremben rendez, Vajdai Vilmos Utas és holdvilág című hangjátéka egy ötórás playback színházban valósul meg. A programok jelentős része már megtalálható a Trafó honlapján.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása