Szamosi Zsófia: „Nagyon szeretnék társulatban dolgozni”

A színésznő az Indexnek mesélt Oscar-gáláról, társulati tagságról és szabadúszásról, és hogy milyen darabokban szeretne még játszani.

Szamosi Zsófia az interjúban elmondja, bár a vörös szőnyegen állhatott az Oscar-gálán, volt realitásérzéke, nem gondolta azt, hogy hollywoodi színész lesz. Sok sztárt láthatott közvetlen közelről, és „az volt a fura, hogy nem volt fura”, hogy ők is épp olyan színészek, mint ő. Az Oscart elnyert Mindenki című rövidfilm sikerében az volt számára a legjobb, hogy itthon mennyire örültek neki.

szamosi_meteor_film.jpg                 Szamosi Zsófia a Mindenki című filmben (forrás: Meteor Film)

A kisfilmben játszott szerepe szerinte „attól volt izgalmas, hogy egyáltalán nem volt egysíkú”. „Több ismerősöm gratulált, hogy milyen gonosz voltam benne, és ilyenkor mindig egy picit megsértődtem: én azt éreztem, akit játszom, az nem gonosz, hanem így akar a maga módján jót ezeknek a gyerekeknek. Azt gondolja, így mindenki eljut Svédországba, az is, aki szarul énekel. Ha így nézzük, a film az integráció kontra szegregáció kérdésről is szól” – nyilatkozta a szerepről. Úgy véli, nincs aktuálpolitika a filmben, habár egy amerikai kritikus szerint ő magát Trumpot játssza. „Azon azért dobtam egy hátast” – jegyezte meg.

Bár azt nem várta, hogy a Mindenki után Amerikában fog filmezni, meglepte, hogy itthon egyszer sem csörgött a telefonja, hogy szerepeket kínáljanak neki. Mivel egy éve szabadúszó, ez egyáltalán nem mindegy számára. Pintér Béla társulatát épp azért hagyta ott tizenegy év után, hogy új impulzusok érjék, hogy másokkal dolgozhasson, ehhez képest kevés új munka jött. „Talán életkori sajátosság is ez: fiatalokra mindig szükség van, de ebben a korban már mindenhol megvannak a színésznők, és minden igazgatónak az az érdeke, hogy azoknak adjon munkát, akik a társulat tagjai” – mondta erről.

pali.JPGSzamosi Zsófia a Pali előadásában

Most gyereket vár, ezért egy évre visszavonul a színház világából, de jót fog tenni neki ez a kis szünet. „Minden színésznőnek választania kell, hogy örökké Thália papnője akar maradni, vagy gyereket vállal. Örülök, hogy ezt választottam; régóta szerettem volna gyereket, és féltem, mi lesz, ha nem kerülök ilyen élethelyzetbe. Kívülről nézve kicsit ijesztő tud lenni, ha egy színésznő életében nincs semmi más igazán fontos, csak a munka. Ez nagyon magányos dolog” – vallja erről.

Itthon egyfajta underground színészként tartják számon, pedig diplomás színésznő, aki arra vágyik legjobban, hogy Shakespeare-ekben és Csehovokban játsszon. „Lehet, hogy nyugdíjas lettem, de valahogy nagyon vágyom arra, hogy az olvasópróbán a kezembe adjanak egy példányt, és az elejétől a végéig el tudjam olvasni a darabot.” Szabadúszó sem lenne örökké: „nagyon szeretnék társulatban dolgozni” – mondja.

Szamosi Zsófia beszélt arról is, miért változtatott nevet, kivel beszélgetett az Oscar-gálán, és hogy milyen nagyjátékfilmet forgatott a legutóbb.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm

süti beállítások módosítása